2014-04-12

Ost- & purjolökssoppa

Bilden lånad från Internet.

Ingredienser

(5–6 personer)
4 stora purjolökar

2 stora gula lökar

1 – 2 msk olja

1 liter buljong (gjord på fisk- eller grönsaksbuljongs-tärningar)

salt

svartpeppar

250 g mjukost i ask (typ Kavlis gouda)

2 dl vispgrädde

2 dl färskriven, lagrad ost (gärna med smak, sorten påverkar hela soppans smak)

(strimlad kokt (eller rökt) skinka (kan uteslutas))

gurka + persilja att servera till

Gör så här

1. Fräs purjobitar (ca 3 cm långa, även det gröna ska med) och lökringar i olja i en stor kastrull. Löken får inte ta färg.

2. Häll i buljongen. Koka under lock ca 20 min (inte stormkoka, snarare puttra)
Blanda ner mjukosten, och när den har smält även vispgrädden.

3. Värm soppan igen till kokpunkten. Dra bort kastrullen från värmen och rör ner den rivna osten och eventuell skinka i strimlor. Låt bli varmt men inte koka.

4. Vid serveringsögonblicket rörs massvis med persilja samt färsk grön gurka i tunna stavar ner i soppan. Gurkan är viktigare än man skulle kunna tro.

Fruktansvärt gott. Ruskigt mättande.

Receptet kommer från en av forskarna på dåvarande Arbetslivscentrum. Har man både vegetarianer och icke kan man göra samma soppa till alla och lägga eventuella skinkstrimlor i en skål för sig för den som vill ha.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar