2014-04-30

Vad gör man med gamla dukar?

linneduk, korsstygn

Vad gör man egentligen med gamla dukar?
Sparar dem i all evighet och tar fram dem då och då och tittar på dem för att de är vackra och undrar igen vad man egentligen ska göra med dem?

Jag har en hel hög med handbroderade linnedukar som farmor och min pappa broderade under första hälften av 1900-talet. De här på bilderna är bara några få exempel. De är i vitt linne och de flesta är 140cm x140cm stora. Ska jag spara på dem bara för att de är gjorda av farmor och pappa? Finns det en andrahandsmarknad där ute för handbroderade linnedukar från förra seklets början? Det har jag inte undersökt.

linneduk, plattsöm
Just den här med sommarblommor på, ritade av min pappa, är min favorit.

Jag har också en hel hög med damast linnedukar med tillhörande servetter. Damastdukarna är större än de broderade linnedukarna. De tillhörande servetterna har samma mönster som dukarna. Den nedan har eklöv och ekollon.

damastduk, linne

När ska jag använda de här? De är verkligen inte i min stil. Lite väl romantiska. OK, de vita damast-dukarna är fina, ger en lyxig känsla. Men de passar inte i stilen på mitt vitoljade ekbord i köket och något annat bord har jag inte. Och den sortens middagar som kräver linneduk och linneservetter har jag inte heller, och har aldrig haft. När jag växte upp såg man dem hemma till födelsedagar och jul, då med en filtduk under som tänktes kunna suga upp eventuella spill. Men föräldrarna hade matsalsbord i mörkt trä med intarsia… där passade de här dukarna.

Så vad gör man egentligen med dem? Försöker sälja dem? (Ja inte den med sommarblommorna då, för den vill jag ha kvar).

blogg100

2014-04-29

Jag gillar inte klänningar


Så skrev och ritade jag i februari 1965.
Jag har alltid haft ett problematiskt förhållande till klänningar.
Jag trivs inte i klänning.
De är obekväma.
Man kan inte röra sig i dem. Oavsett material eller modell.
Inte gå eller sitta som man vill.
Jag gillar inte klänningar.
Just nu handlar alla postordermagasin och all reklam vad gäller kvinnokläder om klänningar. Klänningar är inne igen.
Jag vill inte ha någon klänning.
Jag har haft ett fåtal klänningar i mitt liv. De flesta hade jag i min barndom, innan jag själv kunde bestämma vad jag skulle ha på mig. Har till och med sytt några själv.
Men aldrig mer.
Gillar inte kjolar heller, men äger fortfarande två. De har jag bara haft utomlands på semester,  i riktigt varmt väder. Mest hänger de i garderoben.
Som tur är har jag inte sedan någon gång på 60-talet jobbat på något ställe där klänning eller kjol varit ett tvång.
Tacka vet jag långbyxor. I alla situationer.

blogg100

2014-04-28

Alla dessa små saker…

vårblommor
Foto: ©nini.tjader.2014 A Gentlemans Garden, Tumba 2014-04-27

Alla dessa små saker
som gör livet värt att leva
som står emellan olika världar
som väcker minnen till liv

Alla dessa saker är man beroende av
hatar dem
och älskar dem
såsom en varm vind i sommarkvällen
eller att gå barfota i daggvått gräs

Önskan att vara fri från allt man blivit beroende av
ett beroende för att kunna överleva
och för att ha något att svära och gråta över då man står utan det
önskar man sig rötter i livet
utan förmåga att skaffa sig några.

mirabelleblommor
Foto: ©nini.tjader.2014 Mirabelleträdet 2014-04-27

blogg100

2014-04-27

Kartor och kartböcker, alltid fascinerande


Det här är en av mina bokhyllor i vardagsrummet. Innehåller lite av varje, mest olika sorters fackböcker. I hyllan till höger finns ett antal dvd-er. De ska jag inte gå in på nu. Istället tar vi mittenhyllan, den med de stora, liggande böckerna.


Här finns ett flertal kartböcker/atlas i den liggande högen. De här böckerna är för tunga för att stå upp. Här finns också böcker med bilder över vår planet, och bilder på Europa från ovan som är väldigt fascinerande. De stående böckerna till höger är en blandning som inte går in någon annanstans… fåglar, katter historia…

Längst ner i kartbokshögen finns den atlas som ursprungligen väckte mitt intresse för att titta på kartor av alla de slag. Boken heter Världsatlas och har tyginbundna pärmar. Den utgavs 1934. Man talar om "världskriget" och då menar man första världskriget. Det andra hade ju inte inträffat än. Gränserna är de dåvarande. Det finns länder som inte längre finns och världen är helt förändrad sedan den här kartboken trycktes. Den fanns hemma så jag växte upp med den. Jag tillbringade många timmar med att stirra på kartorna och försöka förstå hur långt bort det var. Kartorna på stjärnbilderna som finns i slutet på boken var också fascinerande. Det finns fler kartböcker, mindre storlek, i hyllan ovanför den här. Numera behövs inga kartböcker, eller? Det finns ju Google Maps… Och artiklarna i boken är minst sagt föråldrade… Inte bara språkmässigt utan även begreppsmässigt. Det märks tydligt att boken är från 1934.



europa
Politiska gränser efter "världskriget", dvs första världskriget.
asien
palestina

Boken är för stor att lägga i scannern och svår att fotografera av också på grund av storleken.

Den fascinerar mig fortfarande.

blogg100

2014-04-26

Olyssnat – om talböcker

ljudböcker
Foto:©nini.tjader.2014
I ett par vändor har jag tackat ja till bokklubbar med intalade böcker. Problemet med de bokklubbarna har varit att det är nästan omöjligt att gå ur dem om man ångrar sig och är fast med ett abonnemang som kräver att man köper ett visst antal talböcker innan man kan gå ur.

Jag gillar inte talböcker där någon läser för mig.
Jag har försökt flera gånger. Jag har lyssnat mig igenom några stycken på vägen.

Till att börja med tyckte jag det var bra. För man kunde ju lyssna på böckerna medan man gjorde något annat, på en beach, i en solstol eller i kollektivtrafiken. De som har bil – vilket inte är jag – kan lyssna i bilen. Eller lyssna i sängen. Eller när man städar eller lagar mat. Och visst, det är bra för många grupper av människor.

Men det är inte för mig.

Mitt problem med talböcker är att jag alldeles för lätt tappar koncentrationen – antingen för att man börjar tänka på annat då uppläsningen pågår, somnar, eller för att man blir störd av medpassagerare i kollektivtrafiken, eller för att man måste koncentrera sig på vart man är på väg. Jag tappar bort mig med var jag var i boken. Det är inte lika lätt att backa som med en pappersbok där man enkelt bläddrar tillbaka till där man senast var med.

Och så tar det sån himla tid att lyssna sig igenom en bok jämfört med att läsa orden själv. Jag är snabbläsare. Det har jag alltid varit. Så när tålamodet att lyssna tryter, då blir jag uttråkad och börjar tänka på annat. Ond cirkel.

Även uppläsarens röst och eventuella dialekt spelar in. Vissa uppläsare är bra. Andra är mindre bra. Dialekter kan vara väldigt jobbiga vid uppläsning av talböcker.

Min första ljudbok var Jonas Gardells "Fru Björks Öden och Äventyr", uppläsare Jonas Gardell själv. Där var det helt OK med en uppläst bok. Att det just var Jonas Gardell själv som läste upp den, med den inlevelse som bara han kan förmedla, och dessutom sina egna ord. Har kvar de kassetterna… Om jag ska kunna lyssna på den boken igen måste jag först konvertera den till ljudfil på dator… Jo, jag har en slags kasett-till-datorfil apparat (funkar bra, tar lång tid att göra). Men vill jag verkligen konvertera den?

Sen blev ljudböckerna cd-skivor. Mankells "Innan frosten" och Lisa Marklunds "Den röda vargen" ovan är på cd-skivor. Under en period lyssnade jag på den typen av böcker via bärbär cd-spelare. Jo jag har fortfarande två såna… Men vem vill dra runt med en massa cd-skivor? Kopiera över ljudfilerna till datorn och sen in i iPhonen är det som gäller om jag ska lyssna på just de här två böckerna. Har haft fler. Gav bort några för ett tag sen.

Nu kommer ljudböckerna på DVD eller MP3-CD. Med filer för dator inkluderade. De 4 ovan är MP3-CDs, vilket är ett alternativ. Det erbjudandet gick jag på för att få Keplers "Sandmannen" gratis. Men sen blev jag tvungen att köpa tre till innan jag kunde gå ur den bokklubben.

Ännu har jag inte lyssnat på någon av ovanstående böcker. Men jag vill verkligen "läsa" dem alla. Så länge min iPhone har batteriproblem (den bara dör en plötslig död utan förvarning – det är ett hårdvarufel) blir det inget lyssnande. Och jag tror inte de fungerar så bra i min gamla iPod. Möjligen kan jag få in dem och lyssna på dem, men inte hålla reda på var jag är etc. Min gamla iPod har inte de funktionerna (såvitt jag vet). Kan inte byta iPhone förrän i slutet på maj enligt mitt abonnemang, så innan dess blir det inget lyssnande. Varken på ljudböcker eller musik.

blogg100

2014-04-25

Trädgårdsmässa nummer två

Foto: ©nini.tjader.2014
Så var trädgårdsmässa nummer två avklarad, nämligen Rum & Trädgård i Kista. Att jag alls gick dit berodde på att jag av misstag förbetalade biljett dit när jag skulle förbetala biljett till den förra trädgårdsmässan. Den här hade jag inte alls tänkt gå på eftersom jag vet sedan tidigare år att den är mycket mindre och inte alls så bra som den andra. Men, eftersom jag hade betalat biljetten, gick jag dit. Det gick ju inte att få tillbaka pengarna.

Foto: ©nini.tjader.2014
Det var precis som jag hade trott. Mycket mindre. Till och med mycket färre människor där. Och inte särskilt intressant. Om man inte köpte växter kunde man köpa kuddar… Dyra kuddar.

Foto: ©nini.tjader.2014
Många utställningar av tänkta balkonger eller uteplatser. Väldigt arrangerat. Väldigt krystat…

Foto: ©nini.tjader.2014
Väldigt färgglatt. Precis som om det inte skulle räcka med färgen på blommor och växter?

Foto: ©nini.tjader.2014
Inget som såg särskilt praktiskt eller användbart ut…

Foto: ©nini.tjader.2014
Utställningsarrangemang helt enkelt.
Men visst. Det fanns också växter att köpa och sticklingar och fröpåsar.
Men samma problem som alltid på den här sortens mässa: många tog inte kort.

Jag köpte i alla fall på mig två vita och fem rosa saxifraga och en mårbackapelargon som får stå inne tills det blir varmare om nätterna. Saxifragorna är nu planterade i min soligaste och varmaste rabatt till vilken det är svårt att hitta växter som trivs. Saxifragorna är ju stenpartiväxter så de bör gå. Hade såna när jag bodde i radhuset i Skogås för många år sedan. Efter drygt fyra år börjar jag nu komma någon vart med den rabatten. Det är ju trevligt om man inte behöver byta ut växterna varje år om de inte överlever.

Foto: ©nini.tjader.2014
Och på scenen stod Bosse Rappne, känd från TV och Äntligen Hemma, och pratade jordförbättring.
I ett annat hörn fanns Johnnie och Mattias från RoomService och byggde en friggebod. Men nästan ingen publik.
I en bod fanns Lena Linderholm med sina egna bilder och objekt.

Foto: ©nini.tjader.2014
Och de här flätade pil-arrangemangen fanns förstås med också. Till svinaktigt höga priser. När man kollar hur de är gjorda frågar jag mig hur svårt det kan vara att göra detta själv? Hugg in med en sekatör på närmsta pilträd som behöver ansas och tag av önskat antal grenar. Stick ner dem i en kruka med jord. Fläta. Vattna… Bind ihop där det behövs. Vet sedan tidigare att de rotar sig snabbt och börjar skjuta grenar. Har ibland gjort blomstöd av enkla pilgrenar. Vet att vi har en pil i området man skulle kunna gå och ta lite grenar av… hm. Ska testa det till helgen.

Det finns egentligen inte utrymme för två trädgårdsmässor under samma vår. Den mindre blir en blek kopia som inte är särskilt intressant. Men det visste jag ju sedan tidigare.

Jag var klar på 1,5 timme. Då åkte jag hem till vårt doftande och blommande mirabelleträd som står precis utanför köksfönstret och satte mig i solen med dagens tidningar och en kopp kaffe innan jag planterade saxifragorna. Betydligt mer givande än mässan. Än har inte fasadmålarna hunnit till min sida av huset… Än så länge har de bara tejpat skydd över alla fönsterbrädor och sånt. Än så länge kan jag utnyttja uteplatsen vackra dagar.

Foto: ©nini.tjader.2014

blogg100

2014-04-24

Jag hatar verkligen att stryka…

strykning
Strykhögen. Foto: ©nini.tjader.2014

Det här, min strykhög, är äkta prokastinering… Jag hatar verkligen att stryka och gör det inte förrän jag blir absolut tvungen. Det vill säga när det blir slut på strukna kläder. Nu är det nära… I förrgår gjorde jag en punktinsats och strök nästan alla jeans i högen. Men nu behöver jag icke skrynkliga t-shirts… typ.

–––

Från Wikipedia (det står mer om det där):

Prokrastinering (av latin procrastinare, av prefixet pro-, framåt, och crastinus, till morgondagen, av cras, i morgon])[1] eller uppskjutarbeteende innebär inom kognitiv beteendeterapi (KBT) vanemässig och kontraproduktiv senareläggning, förhalning eller undvikande av planerade handlingar, beslut och arbetsuppgifter, trots vetskap om att det kan leda till negativa konsekvenser. Man substituerar medvetet viktiga aktiviteter med alternativa aktiviteter som kanske också måste göras men som har lägre prioritet, eller som inte alls bidrar till att man uppnår sina mål, exempelvis dagdrömmande eller datorsurfande på arbets- eller studietid. Prokrastinering inträffar ofta när ett val måste göras mellan en större uppgift och en mindre uppgift, eller när en uppgift upplevs som obehaglig, tråkig eller koncentrationskrävande.[2] Vanliga problemområden är att fullfölja studier och författarskap, att hålla leveranstider i sitt arbete och att betala räkningar i tid.

Ungefär 46% av studenter som skriver uppsatser, 30% av övriga studenter[3] och 15 till 20% av den vuxna befolkningen i USA antas ha stora svårigheter på grund av kronisk och återkommande förhalning i deras vardag.[4]

–––

Men det blir ingen strykning idag heller. Idag blir det mässan Rum & Trädgård i Kista. Trädgård och växter är betydligt mer inspirerande. Ikväll kanske jag stryker…Strykning sker alltid framför TVn för att stå där och dra strykjärnet fram och tillbaka är inte särskilt koncentrationskrävande…

blogg100

2014-04-23

Sugen på rabarbersmulpaj…

Så här års när rabarbern börjar dyka upp i diskarna i matvaruaffärerna så blir i alla fall jag sugen på rabarbersmulpaj. Grannens och min rabarber (som vi delar på) har inte hunnit så långt ännu…

rabarber, elmblitz, victorai
Foto:©nini.tjader.2014

Den till vänster heter Elmblitz, den till höger Victoria.

rabarber_elmblitz
Rabarber Elmblitz, foto: ©ninit.jader, 2014

rabarber_victoria
Rabarber Victoria. Foto: ©nini.tjader.2014

I höstas fick den äldre, Victoria, flytta in i en odlingskrage och fick sällskap av en ny planta, Elmblitz. Nu väntar vi bara på att de ska växa till sig… Just Victoria har inte riktigt velat hitintills. Det här är det tredje stället den vuxit på. Här är det soligt och varmt mest hela dagen. Annars får man väl köpa rabarber på ICA… 

Det här är det recept jag brukar använda för rabarbersmulpaj.

Ingredienser


4-6 port

500 g rabarber
1/2 msk potatismjöl
1 tsk malen kanel
4 msk strösocker
2 1/2 dl vaniljsås, eller vaniljvisp eller vaniljglass 

Deg:
1 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 g kallt smör

Gör så här

Sätt ugnen på 225°.
Skär rabarbern i skivor.
Blanda rabarber, potatismjöl, kanel och socker i en ugnssäker form.
Blanda havregryn, vetemjöl och socker i en bunke.
Lägg i smöret, skuret i bitar och arbeta ihop till en smulig deg.
Fördela degen över rabarbern.
Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.
Servera med lättvispad vaniljsås/vaniljvisp eller vaniljglass.

Nu bara måste jag köpa rabarber…

blogg100

2014-04-22

De olästa, hyllplan nr 2


Nu har vi kommit till hyllplan numer två i den bokhylla där jag har olästa böcker. Jag har bara två hyllplan med olästa böcker, så det är inga fler än dessa (om man undantar en liten bunt med talböcker och flera eböcker). Hyllplan nummer ett skrev jag om den 8 april.

Den observante kommer snabbt att upptäcka att det på den här hyllan finns gott om deckare… Ja, jag gillar deckare. Inte alla, men vissa. Och en del av de här är rätt representativa för de jag gillar. Som en parentes kan jag kanske nämna att när jag inte läser deckare (eller thrillers för den delen, vilket jag också gärna läser), så läser jag fantasy eller science fiction eller fackböcker om olika mjukvaror eller webbutveckling. Det är sällsynt att jag läser de romaner som de flesta läser. De tråkar ut mig…

Från vänster på hyllan finns just nu tre böcker av Denise Mina. Hon är en skotskt författarinna. Hennes böcker är alltid välskrivna och med bra handlingar och intressanta. Har läst fler böcker av henne. Rekommenderar verkligen hennes böcker. Men man måste förstås gilla deckare.

Därefter följer en bok av Karin Wahlberg, svensk författarinna vars deckare jag läst samtliga utom just den här. Nu har hon slutat skriva deckare och börjat skriva "vanliga" romaner. Det är jag mindre intresserad av. Hennes deckare är "trevliga" och välskrivna och absolut läsvärda som jag ser det.

Här finns också två böcker av Elizabeth George. Hennes böcker är annars mest kända som TV-serierna om Thomas Lynley och Barbara Havers i "The Inspector Lynley Mysteries". Har aldrig läst hennes historier som bok. Inte än i alla fall.

Sen kommer en bok av Mons Kallentoft. Mycket i ropet. Mycket omtalad lite här och var som jag uppfattat det. Det här är den enda bok av honom jag har, och jag har inte kommit runt till att läsa den än… Han ska vara bra sägs det. Vi får väl se vad jag tycker när jag läst den här boken.


Då kommer vi till Peter Robinson. Läser en just nu och har de här tre att läsa sedan. Har läst många av hans böcker tidigare både på engelska och svenska. Välskrivet. Intressanta intriger. Fina människoskildringar. Flera av hans böcker har gått som TV-serie om Inspector Banks. Också intressanta. Det märkliga är att det är lika intressant att läsa hans böcker även om man redan sett just den boken som ett TV-avsnitt i serien. Det är ju aldrig riktigt samma story i boken som i TV-avsnittet.

Och så Arne Dahl då förståss… Har läst alla hans tidigare böcker och har de här kvar. TV-serien baserad på hans böcker är ganska usel. Jag rekommenderar böckerna, men inte TV-avsnitten. Älskar böckerna om A-gruppen. Ser fram emot att ta itu med de här på hyllan som jag inte läst än.


Här står också en bok av en Camilla Ceder… har ingen som helst aning om vem hon är eller hur hon skriver eller hur det kommer sig att jag köpt den här boken. Är hon bra? Vet ej just nu.

Karin Fossum har jag läst flera böcker av och gillar så där men är inte överförtjust. Åke Edwardssons böcker har jag lånat av en vän och läst och tyckte de var bra. Åsa Larsson har jag inte läst något av, men hört talas om. Om jag ska tro en del av mina vänner kommer jag nog inte att gilla hennes böcker. Men jag ger det ett försökt med den här vid tillfälle. Vem Richard Montanari är har jag ingen aning om och inte heller varför jag har en bok av honom. Men det kan ju vara kul att läsa en författare som man aldrig hört talas om och inte heller vet något om (förutom det man kan googla sig till). Hanne Vibeke Holst har jag läst flera böcker av, men aldrig Jan Mårtensson. Klas Östergren vet jag ju vem han är och har läst en halv bok av för länge sedan – som jag inte gillade. Har förträngt vad boken hette. Brukar mycket sällan läsa halva böcker och ge upp…

Annars håller jag på med The Hunger Games trilogin av Suzanne Collins för tillfället (vill läsa böckerna innan jag ser DVD-erna) och fjärde boken av George R.R. Martin i serien The Game of Thrones (där jag också har DVD-erna och just nu ser fjärde säsongen på CMORE Series på TV) och också en bok av Peter Robinson. Jag läser alltid flera böcker samtidigt.

Två NYA olästa böcker har jag ju också på soffbordet. Nämligen Helen Fielding "Bridget Jones Mad About the Boy", och Åsa Hellbergs "En liten värld". Bådadera för att jag glömde avbeställa Bonniers Bokklubbs månadserbjudande… Bridget Jones boken hade jag ändå tänkt köpa men inte den andra. Nåja. Mer att läsa.
blogg100

2014-04-21

Användbara stenar


Med allt schaktande för fibernätet som pågår i området så grävs det också upp en massa läckra kullerstenar upptäckte jag häromdagen… Jag har passat på nu när fiber-gubbarna inte jobbat över påsk-helgen och försett mig med ett antal kullerstenar för att kunna avgränsa vissa rabatter och småplanteringar. (Den här gräsmattan ser bara värre och värre ut för var dag som går tyvärr).


Den här rabatten – som just nu mest innehåller utblommad krokus, en pingstlilja som just öppnat sig, utblommade snödroppar, en övervintrad röd nejlika och lite pärlhyacinter – hade tidigare bara sten runt en tredjedel av planteringen. Här kommer jag att så diverse ett-åriga blommor nu när det blivit varmare. Vårblommorna har ju snart blommat slut för säsongen. Bara pärlhyacinterna väntar på att slå ut och nejlikan kommer väl så småningom. Här finns också två aklejor som är på väg upp. De har jag fått från en granne lite längre bort som jag rensade ogräs åt. De hade massor med aklejor.

Stubben bredvid tog jag hand om härom året då de hade avverkat träd i grannföreningen. Fyra stubbar släpade jag hem då (i dramaten… en åt gången). På just den här brukar jag ställa ett större fat med vatten som fågelbad till småfåglarna.

I de två små bakre runda planteringarna växer det dagliljor. Förra året blommade de inte. Hoppas det blir bättre med det i år.


Här placerade jag i höstas de två timjan jag tidigare hade på ett annat ställe och persiljan och myntan som förra året bodde i krukor. De har tills igår inte haft någon som helst avgränsning till planteringen. Nu finns en avgränsning som håller kvar jorden när man vattnar och man kliver inte rakt in i planteringen för nu ser man att den finns där.

De två sorters timjan har överlevt vintern. Det gör de inte alltid. Den slätbladiga persiljan börjar komma upp fint nu. Persiljan är ju bara två-årig så nästa år får jag väl sätta ny. Här finns också marockansk mynta som jag räknar med ska sprida sig. Det sägs att den gör det. Den är från förra året och har börjat växa nu. Det jag skördade av den i höstas frös jag in. Funkar bra med fryst mynta i te.


Upptäckte också att det alldeles bredvid planteringen så finns vitsipporna kvar sen tidigare och börjar nu blomma. Ett tag undrade jag om de hade försvunnit för de syntes inte till alls bara för några dagar sedan. Men nu kommer de. Just där är det lite mörkt så de kommer lite senare där.


Och grannens Gustav tyckte igår att det var skönt att sova utomhus på min uteplats.

blogg100

2014-04-20

Påskris?

mirabeller, påskris
Mitt "påskris". Foto: ©nini.tjader.2014

Jag firar inte påsk (eller jul heller för den delen), men några grenar som ris till påsk vill jag gärna ha. Utan kycklingar och fjädrar. Kvistarna är vackra som de är och det är fint så här års att se hur bladen kommer och slår ut. En försmak av vad som väntar där ute. I år plockade jag mina kvistar för tidigt. De vissnade redan i början av veckan som gick. På grund av den tidiga våren hade de utvecklats långt redan ute i naturen. När de kom in och fick vatten slog de ut nästan direkt. Och vissnade lika snabbt.

Så jag gick ut igen med sekatören och klippte av några grenar på vårt mirabelleträd (trädet har en slags små gula plommonliknande frukter som jag gör marmelad av varje höst). Trädet blommar snart utomhus – vilken dag som helst – och blomningen är jättekort. Förra året blev det mycket frukt så i år blir det förmodligen mindre. Det brukar vara så vartannat år. Grenarna jag tog in slog ut och blommade på ett dygn. De doftar ljuvligt. Men andas inte på kvistarna… då faller blommorna av.

mirabeller, påskris
Blommande mirabellekvistar. Foto: ©nini.tjader.2014

Och där ute har påskliljorna slagit ut. Glad påskledighet!

påsklilja
Foto: ©nini.tjader.2014
blogg100

2014-04-19

Armands Chicken Curry

chickencurry

På bilden med ingredienserna saknas persilja eftersom jag inte hade någon hemma. Istället tog jag ett paket frysta provensalska örtkryddor. Det fungerade bra det också.

Det här är alltså INTE en indisk curry kyckling utan en rätt med rötter i Marocko och Israel. Hur stark den blir beror på hur starkt currypulver du har och om du tar i extra styrka med rödpepparpulver eller hot chili pulver som jag gör. När jag gör den blir det starkt.

Ingredienser

1 kyckling eller 3-4 stora kycklingfiléer
4 tomater eller 1 burk/förpackning krossade tomater
olivolja
2 gula lökar
salt, svartpeppar, curry (+ ev stark rödpepparpulver eller chilipulver) efter smak
hackad persilja

Cirka 8 potatisar

Tomatsås

Förväll tomaterna i kokande vatten om du använder färska. Ta upp dem och ta av skalen. Mosa sönder dem.
Skär löken i bitar och koka mjuk i olja ca 5–7 minuter.
Lägg i tomaterna (färska eller burk)
Tillsätt alla kryddor efter smak (inkl persiljan)
Koka såsen på svag värme i ca 10 – 15 minuter.


chickencurry

Curry Chicken

Dela kycklingen i mindre delar
Skala några potatisar och skär dem i bitar
När tomatsåsen är klar, lägg i kycklingdelar och potatisbitar i såsen
Tillsätt vatten om det behövs
Lägg på lock och låt koka på svag värme under lock i ca 30-40 minuter. Längre om det behövs. Kycklingbitarna och potatisen ska vara helt färdigkokta.

Jag rekommenderar ett gott, mjukt bröd utan särskild smak, för att ta upp den goda, starka såsen från tallriken.

chickencurry

Armand var min vän, från 1968 då vi lärde känna varandra i Tel Aviv, Israel, till 2010 då han dog i cancer i Manchester, England.

Bilder ©nini.tjader.2014


blogg100