2015-08-29

Marmelad av mirabeller – favorit i repris

mirabeller
Fallfrukt. Mirabeller. Foto: ©nini.tjader.2015

"Marmelad av mirabeller" (från 2011) är så här års ett av mina mest besökta och populära inlägg. Det är ju mirabelle-säsong just nu. Frukten faller ur träden. Varje dag  samlar vi ihop fallfrukten och kastar. Flera kilo varje dag. Fallfrukten är oftast kvalitetsmässigt inte så bra. De frukter man plockar direkt från trädet är betydligt bättre. När de mognar är de plommonliknande och söta, men inte särskilt hållbara. De är fantastiska att göra sylt/marmelad av.

Folk som går förbi utanför på vägen plockar från de grenar som hänger ut över trottoaren. En del plockar dem tyvärr innan de är mogna. Då är de inte särskilt goda… Det finns både röda och gula sorter. Träden med röd frukt är få i området. De med gul frukt är flest. Vi har ett stort som bara blir större utanför köksfönstret. Vartannat år har det mycket frukt. Vartannat lite. I år är det mycket frukt.

mirabellemarmelad
Kokande mirabelle-marmelad. Foto: ©nini.tjader.2015

Här är receptet i repris:

500 gr mirabeller
500 gr syltsocker med pektin
1 vaniljstång
saften och rivet skal av en apelsin
1 pressad lime (går säkert lika bra med citron)
0,75 dl vatten (OBS DECILITER – jag tog fel en gång och lade till 0.75 liter vatten… det blev någon slags saft…)

Skölj mirabellerna och ta bort eventuella skaft.

mirabellemarmelad
Kokande mirabelle-marmelad. Foto: ©nini.tjader.2015

Lägg mirabeller, socker, vatten i en kastrull och tillsätt riven vaniljstång (eller vaniljpulver), skalet och saften från en apelsin och saften från en lime.
Jag gör oftast dubbel sats.
Koka i 20 minuter under jämn omrörning.
Ungefär då börjar kärnorna flyta upp och kan fiskas ur marmeladen och marmeladen är klar.
Innan du häller upp på burkar kolla att alla kärnor är borttagna.

mirabellekärnor
Borttagna mirabelle-kärnor. Foto: ©nini.tjader.2015
Häll på väl rengjorda burkar och förslut. Låt svalna. 

Jag har mina i burkar i rumsvärme. Oöppnade håller de i flera år. Mina äldsta burkar är från 2012… Innehållet är fortfarande hur bra som helst.

Recipe in English can be found here.

mirabellemarmelad
Första fyra burkarna mirabellemarmelad. Fyra till är gjorda idag. Foto: ©nini.tjader.2015

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar