2015-11-07

Kladdkaka med kolakräm och topping

kladdkaka
Kladdkaka med kolakräm. Foto: ©nini.tjader.2015
Idag är det kladdkakans dag. Häromdagen fick jag via FaceBook syn på ett recept som lockade mig till att göra en kladdkaka idag på förmiddagen. Den kallas "Den godaste kladdkakan ever" och originalreceptet finns här.

Enligt receptet ska man som topping ha Rice Krispies. Eftersom det är något jag aldrig köper eller äter, och kartongerna med det i affärerna är jättestora, så valde jag att använda müsli med bär och nötter istället som topping. Jag har anpassat receptet något.

Min kaka läckte något, så troligen ska man vänta lite med att ta bort kanten till formen till den stabiliserat sig bättre. Men smeten som rann ut var god den med…

Det här behöver du:
3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4-5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 burk med karamelliserad mjölk. Den karamelliserade mjölken hittade jag vid bakprodukterna i min ICA-butik, annars går det bra att koka egen. Det är den karamelliserade mjölken som är kolakrämen i kakan. En för mig, hitintills, okänd produkt…

Topping : Rice crispies + 120 gram mjölkchoklad

kladdkaka
Kladdkaka med kolakräm. Foto: ©nini.tjader.2015
Så här gör du:
• Sätt ugnen på 175 grader.
• Smält smöret och låt svalna något.
• Rör ihop ägg och socker
• Blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten med ägg och socker
• Rör sist ner det smälta smöret.
Man RÖR ihop smeten, vispar inte.  Kladdkakesmet ska bara röras ihop, inte vispas för då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.
• Smöra och bröa en rund form med avtagbar kant.
• Börja med att breda ut hälften av kladdkakesmeten i formen. Klicka sedan ut kolakrämen över smeten och sist resten kladdkakesmeten.
• Ställ in i ugnen i cirka 30 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet.
• När kakan är klar, och uttagen ur ugnen, smält mjölkchokladen över vattenbad (skål över kastrull med kokande vatten) och rör ner ett par dl rice krispies eller anant knaprigt som exempelvis müsli med bär och nötter, och bred detta över kladdkakan.
• Ställ svalt, i kylskåp, fram till servering.
• Servera med vispad grädde.

kladdkaka med kolakräm
Kladdkaka i oväntat sällskap i kylskåpet. Foto: ©nini.tjader.2015

3 kommentarer:

  1. Ser jättemumsig ut!
    Kram Kim :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den var mumsig. Men alldeles för mättande. Det blir en lätt soppa till middag… Är fortfarande mätt sen fikat.

      Radera
  2. Tyvärr blir Kladdkaka egentligen FÖR mycket. Jag är gottegris och en liten bit är gott. Men, det blir FÖR mastigt.

    SvaraRadera