2015-08-29

Marmelad av mirabeller – favorit i repris

mirabeller
Fallfrukt. Mirabeller. Foto: ©nini.tjader.2015

"Marmelad av mirabeller" (från 2011) är så här års ett av mina mest besökta och populära inlägg. Det är ju mirabelle-säsong just nu. Frukten faller ur träden. Varje dag  samlar vi ihop fallfrukten och kastar. Flera kilo varje dag. Fallfrukten är oftast kvalitetsmässigt inte så bra. De frukter man plockar direkt från trädet är betydligt bättre. När de mognar är de plommonliknande och söta, men inte särskilt hållbara. De är fantastiska att göra sylt/marmelad av.

Folk som går förbi utanför på vägen plockar från de grenar som hänger ut över trottoaren. En del plockar dem tyvärr innan de är mogna. Då är de inte särskilt goda… Det finns både röda och gula sorter. Träden med röd frukt är få i området. De med gul frukt är flest. Vi har ett stort som bara blir större utanför köksfönstret. Vartannat år har det mycket frukt. Vartannat lite. I år är det mycket frukt.

mirabellemarmelad
Kokande mirabelle-marmelad. Foto: ©nini.tjader.2015

Här är receptet i repris:

500 gr mirabeller
500 gr syltsocker med pektin
1 vaniljstång
saften och rivet skal av en apelsin
1 pressad lime (går säkert lika bra med citron)
0,75 dl vatten (OBS DECILITER – jag tog fel en gång och lade till 0.75 liter vatten… det blev någon slags saft…)

Skölj mirabellerna och ta bort eventuella skaft.

mirabellemarmelad
Kokande mirabelle-marmelad. Foto: ©nini.tjader.2015

Lägg mirabeller, socker, vatten i en kastrull och tillsätt riven vaniljstång (eller vaniljpulver), skalet och saften från en apelsin och saften från en lime.
Jag gör oftast dubbel sats.
Koka i 20 minuter under jämn omrörning.
Ungefär då börjar kärnorna flyta upp och kan fiskas ur marmeladen och marmeladen är klar.
Innan du häller upp på burkar kolla att alla kärnor är borttagna.

mirabellekärnor
Borttagna mirabelle-kärnor. Foto: ©nini.tjader.2015
Häll på väl rengjorda burkar och förslut. Låt svalna. 

Jag har mina i burkar i rumsvärme. Oöppnade håller de i flera år. Mina äldsta burkar är från 2012… Innehållet är fortfarande hur bra som helst.

Recipe in English can be found here.

mirabellemarmelad
Första fyra burkarna mirabellemarmelad. Fyra till är gjorda idag. Foto: ©nini.tjader.2015

2015-08-27

I år blommar hortensian

hortensia, hydrangea
Hortensia, så här började det i år. Foto: ©nini.tjader.2015
Jag har en hortensia, en helt vanlig hortensia. En sån som jag för ett antal år sedan köpte i kruka hos Plantagen. Hade den då i kruka hela sommaren och den blommade fint. När sommaren var slut grävde jag ner den i ena rabatten vid entrén till uteplatsen. Nästa år fick den en mycket liten blomma, sent på året, som aldrig slog ut. Året efter det fick den ingen blomma alls. Men den var grön och fin.

Liksom förra året så diskuterade grannen och jag i våras om de skulle klippas efter vintern eller inte. Vi kom fram till att nej, inte klippa ner dem annat än de grenar som var helt döda. Vi har olika sorters hortensia men vi beslöt båda att låta dem vara i år och se vad som hände.

hortensia, hydrangea
Hortensia. Se blomanlaget. Foto:©nini.tjader.2015
Grannens betydligt större hortensia av annan sort har fått massor av vita blom-bollar. Min fick två blomanlag som långsamt utvecklats.

hortensia, hydrangea

hortensia, hydrangea

Den ena började visa färg ganska snart. Den andra väntade lite med det.

hortensia, hydrangea

hortensia, hydrangea

När jag köpte dem var de röda. Riktigt röda. Men nu blev de röd-lila. Jag vet att det har med jordmånen att göra. Men jag minns inte vilken sorts jord som ger vilken färg. Man kan säkert googla på det.

hortensia, hydrangea
Hortensia. Foto: ©nini.tjader.2015
Hortensian är en intressant blomma. Titta nära på den vid tillfälle. De stora yttre blombladen är egentligen inte blomblad och inte blomman. Det är den där lilla knoppen i mitten av den som är den egentliga blomman.

hortensia, hydrangea

hortensia, hydrangea

Här, på de två bilderna ovan, ser man tydligt den lilla  blå knoppen och blomman i mitten av det som ser ut som stora kronblad. Båda blommorna är fullt utslagna nu. Blå-röd-lila blev de. Redan i ett tidigare stadium kunde man se de små blå blommorna i mitten.

hortensia, hydrangea
Foto. ©nini.tjader.2015
Så här, nedan, ser den ut i sitt sammanhang.

Busken har blivit betydligt större än tidigare år, men det är ingen jättestor buske. Helt klart har alla hortensior i området gillat årets sommarväder och det myckna regnandet. Mycket vatten vill de ha. I våras gav vi dem också något som Plantagen kallade hortensiajord. Inte vet jag på vilket sätt den skulle vara annorlunda än vanlig plantjord… Men både min hortensia och grannens är fina i år.

hortensia
Hortensia 2015-08-26. Foto: ©nini.tjader.2015

2015-08-25

Smoothie med ingefära och gurka

Mynta. Foto: ©nini.tjader.2015

Häromdagen pratade vi om vad man kan göra med mynta. Jag har extremt mycket mynta i år. Den har precis börjat blomma. Förra året repade jag av bladen och frös in dem. Har precis gjort slut på sista asken med fryst mynta från förra året. Så började googla efter recept med mynta. Hittade massor av myntasåser och liknande. Men jag hittade också ett recept på smoothie med ingefära och gurka. Det provade jag häromdagen. Receptet jag hittade finns här. Där står också en del om hur bra den är för viktnedgång och matsmältning med mera.

smoothie
Bild från http://dinvikt.biz/smoothie-som-okar-matsmaltningen/

Ingredienser:

1L kallt vatten
1 normalstor gurka
juice från en lime (eller en citron)
3 cm ingefära skalad och skuren i tärningar
handfull mynta
is om så önskas

Gör så här:

•Tärna gurka
•Skala och tärna ingefära
•Riv av önskad mängd (handfull säger originalreceptet) myntablad från dess tjälkar om du har färsk mynta
• Lägg allt i en blender
• Häll på vatten
• Pressa ner en hel lime eller citron
• Mixa slätt

Den blev tillräckligt kall av det kalla vattnet. Häll inte i vattnet för tidigt i blendern, det kan börja läcka om du har otur. Jag gjorde den med lite mer citron ön vad som stod i receptet. Jag hade heller inte i en hel gurka. Jag hade en del melon kvar som jag tog istället. Det gick bra det också. Det blir friskt och surt. Ha INTE i socker om du vill att den ska fungera som viktminskningshjälp… Gott? Njaee…

Återstår att hitta fler recept där man använder mer mynta än ett par blad till dekoration.

2015-08-22

Måtten på skrivbord

skrivbord
Mitt gamla skrivbord. Foto: ©nini.tjader.2015
Ovan är mitt gamla skrivbord, på väg ut i cykelförrådet i väntan på att jag kan bli av med det. Jo, jag kommer att lägga upp det på Blocket för ett hämtpris på 150 kronor (varav 50 kronor täcker annonseringen).

Jag köpte det här skrivbordet när jag flyttade till min nuvarande lägenhet. Här är utrymmet för en arbetshörna mycket begränsat och ligger i hall nummer två på väg till köket. I min tidigare lägenhet hade jag ett fullstort skrivbord och ett separat arbetsrum. Det skrivbordet sålde jag innan flytten eftersom det inte fick plats någonstans i min nuvarande lägenhet.

Det här lilla svart-vita skrivbordet har hängt med sen dess. Det är 80 cm brett, 50 cm djupt och 75,5 cm högt upp till ovansidan, 66 cm till utdragsskivan för tangentbord och mus. Och det har hjul och är därför lätt att flytta på om det behövs. Men det är för högt för datorns skärm i förhållande till min egen längd.

En 24 tums iMac ovanpå det här bordet blev för högt upp i förhållande till min egen längd. Tangentbordshyllan är rätt höjd för att jobba med och sitta vid för att kunna sitta med fötterna på golvet och knäna i rät vinkel (och inte med fötterna snurrade runt stolens ben). Problemet blev med tiden att skärmen var för högt upp. Tittvinkeln blev fel. Huvudet lätt lutat bakåt… Med det kom ont i nacken. På sistone har nacken i princip låst sig när jag suttit vid skärmen ett tag. Jag är för kort för den bordshöjden. Det hjälpte inte att hissa upp stolen så högt det gick för då fladdrar benen i luften och man får andra ergonomiska problem.
skrivbord
Ikeas minsta skrivbord, Micke. Bild från Ikea.

Började därför leta efter ett nytt, litet, skrivbord i rätt höjd och bredd.

Det finns inte mycket att välja på om man inte vill betala över en tusenlapp för det. Eller att man inte vill ha ett skrivbord som andas kontor lång väg.

De flesta mindre bord är 120 cm breda. Det går inte in i min arbetshörna. Max är 100 cm. De flesta skrivbord har också en höjd på runt 76-77 cm. Det är för högt. Dessutom har de numera lådor under bordsskivan istället för tangentbordshylla för tangentbord och mus.
Lådor?
Jobbar alla med bärbart eller enbart platta hemma? Det måste väl ändå vara fler än jag som faktiskt har fullstort tangentbord och mus fortfarande? Eller?

skrivbord
Snyggt skrivbord från Ikea. Bild från Ikea.

Ikea hade inget bord som passade. Visserligen har de flera mindre (120 cm breda) bord med lådor. Riktigt snygga också. De har alla låda under. Och alla är för höga. De höj- och sänkbara skrivbord Ikea har är både för breda och för höga och för dyra. (Men de har ingen låda under).

Kom därför fram till en helt annan lösning.

Det blev en lös bordsskiva (Linnmon 100x60) och fyra höj- och sänkbara ben (Olov, 60-90 cm). Till det facila priset av totalt 379 kronor. Och jag behövde inte flytta skrivaren in i köket. Skrivarhyllan gick att skjuta in till en del under bordet. Och bordet har rätt höjd för mig och arbetsyta för tangentbordet på rätt höjd också. Litet och nätt. Och vitt istället för svart (dammet blir "osynligt"). Känns bra. Förhoppningsvis går nackontet över med tiden.

skrivbord
Nya skrivbordet. Foto: ©nini.tjader.2015

2015-08-20

… om jag lämnar den här…

dammsugare
Dammsugare. Foto: ©nini.tjader.2015
Om jag lämnar dammsugaren i hallen, så man mer eller mindre snubblar på den varje gång man passerar, så kanske dammsugningen blir av… eller? Sen jag lämnade den här nu har jag i alla fall dammsugit lite fläckvis. Och dammat. Lika fläckvis. Det behöver ju dammas innan man dammsuger.

Det är enkelt: jag ogillar verkligen att städa. Men jag gillar när det är gjort och det är dammsuget och dammat och plockat och allt i ordning. Men jag prokastinerar verkligen med igångsättningen var gång. Samma sak med strykning (som jag gör framför TV-n för att det är så tråkigt). Just nu är jag faktiskt i botten av strykhögen för första gången på mycket länge. Till nästa tvätt vill säga.

Min mamma hade städmani. Inget fick vara framme. Allt skulle vara rentorkat, undanplockat, struket, dammat och dammsuget. Min motvilja mot städning bottnar troligen i mammas städnit. Ren protest.

Det vore trevligt med någon som gjorde det här åt en. En gratis RUT?

Skulle också behöva tvätta fönstren efter sommarens regnande innan det blir kallt igen. Var är RUT?

köksfönster
Köksfönster. Foto: ©nini.tjader.2015

2015-08-19

Odlade blåbär

blåbär
Blåbär. Foto: ©nini.tjader.2015
I år fick de odlade blåbärsbuskarna faktiskt blåbär. Små och torra. Inte fler än att man äter dem varteftrer de mognar. Förra året inga blåbär alls. Året innan, då de var nya, cirka 10 stycken blåbär sammanlagt (på två buskar). I år fick de tillskott av bra jord i våras (hortensiajord) och till viss del hjälpte det.

Men de trivdes inte så bra där de hitintills stått. Den ena busken fick i år bleksiktiga blad. Och de har knappt vuxit något alls sedan jag ursprungligen planterade dem.  Jag tror att de har växt för nära det numera jättestora mirabelleträdet som tar allt vatten, allt ljus och all näring ur jorden.

Så, nu är buskarna flyttade. De står nu i närheten av min odlingsbox bakom uteplatsen. Mer ljus där. Men jorden var väldigt stenig och hård att gräva i. Stenarna tog jag förstås bort så gott det gick och fyllde sedan på med vanlig plantjord och 10 liter vatten, som fick sjunka undan, innan jag satte ner plantorna och fyllde på med mer plantjord. Och ytterligare 10 liter vatten. Nästa år får vi se om det blev en bra plats och om de får fler bär. De ska få gödning och mer bra jord till våren.

Gropen där de stod har fyllts igen med jord och fått gräs sått ovanpå. Vattnar och väntar nu på att gräset ska gro.

Bilden nedan på de flyttade blåbären är tagen i kvällsljus. Därav de underliga färgerna.

blåbär
Blåbär i kvällsljus. Foto: ©nini.tjader.2015

2015-08-18

Mina rudbeckior

rudbeckior
Rudbeckior. Foto: ©nini.tjader.2015
I rabatten längs planket bakom uteplatsen har jag en grupp rudbeckior (echinacea). Från början var de two stycken. En rosa (Magnus) och en vit (White Swan). De såg rätt ynkliga ut där första året när det bara var de två.

rudbeckior
Rudbeckior. Foto: ©nini.tjader.2015
Även år två såg de ynkliga ut. År tre, förra året, hade det ändrats och de var ordentligt etablerade. Lite mildare vintrar med mindre snö kan ha hjälpt till.

rudbeckia
Rudbekia. Blomma på G. Foto: ©nini.tjader.2015
Och i år, år fyra, är det ingen tvekan om att de är etablerade. De har spritt sig (via frö från blommorna) och blivit rejält många fler.

rudbeckior
Rudbeckior 2015-08-08. Foto: ©nini.tjader.2015
I början av augusti började blommorna komma. De ser lite märkliga ut när de håller på att slå ut.

rudbeckia
Rudbeckia. Foto: ©nini.tjader.2015
Det tar ett tag innan man ser vilken färg blomman ska få.

rudbeckia
Rudbeckia. Foto: ©nini.tjader.2015
Så vilken färg har etablerat sig bäst? Rosa eller vit?

rudbeckia
Echinacea Magnus. Foto: ©nini.tjader.2015
Det är utan tvekan den rosa, Echinacea Magnus, som tagit över rabatten. Var är den vita? Just nu är det fortfarande ovisst.

rudbeckia
Rudbeckia. Foto: ©nini.tjader.2015
När blommorna är på G växer den fort, uppåt, och blir väldigt hög. För att de inte ska böjas och gå av vid blåst eller regn drar jag ett växtsnöre runt dem och fäster i balkonglådehållarna för pelargonerna. Det var dags för det häromdagen.

rudbeckia
Rudbeckia. Foto: ©nini.tjader.2015
De blir många i år till humlornas stora glädje.

Rudbeckior. Foto: ©nini.tjader.2015
När rudbeckiorna slår ut höjs mittdelen upp och bladen hänger neråt. Mittdelen blir först lysande orange. När humlorna och bina och de randiga flugorna gjort sitt och de börjar vissna blir mittdelen brunaktig. När den torkat och kronbladen fallit av kan man smula ner den delen och sprida fröna där man vill ha den. Hitintills har jag bara spritt dem i samma rabatt, runt där de normalt växer. Borde kanske prova att sprida dem på fler ställen…

Den högsta blomman är just nu cirka 140 cm hög och förgrenad med flera blommor på. De är bara i början av sin blomning och de hänger med länge. Sensommarblomma. De vissnar ner helt till vintern och börjar om från början nästa år. Det är först då man ser hur många nya extraplantor man fått sen året innan.

Men var är de vita? Blir det några vita i år? Återstår att se. I den här rabatten kommer allt betydligt senare än i andra rabatter. Typisk skuggrabatt.

Det finns bara en nackdel med dem. De tränger ut mina höstanemoner som kämpar om utrymmet på samma plats.

rudbeckior
Rudbeckior. Foto: ©nini.tjader.2015

2015-08-16

Lummigt och grönt

Trädgården. Foto: ©nini.tjader.2015
Lummigare och grönare blir det inte.
Så här i mitten av augusti ser man att grönskan börjar ändra färg och tappa sin friskhet. Hösten närmar sig – men den är inte här än. Det blev ju nyss varmt och soligt.

Rabatt. Foto: ©nini.tjader.2015
Den stora, nya rabatten fick lite väl många krasse… I varierande färger. Fina, men de tar över och övriga växter i den här rabatten försvinner nästan under krassen. Det var oväntat. Använde förra årets frön för att jag hade kvar av dem och det var lite tomt runt kanterna av den här rabatten. De höga tagetes har också blivit väldigt stora.

Lite bildvuxet kanske… Foto: ©nini.tjader.2015
Katternas gräs-snår ser i år betydligt bättre ut än förra året. Förra året var det delvis nertrampat av fasadmålarna. I år är det OK, när det inte ösregnat på prydnadsgräset som då lägger sig. Här under gillar Gustav att ligga och sova.

Gustav sover under gräset- Foto: ©nini.tjader.2015

Trädgården. Foto: ©nini.tjader.2015
Jag har tre astilbe. Två vita och en rosa. De har aldrig tidigare varit större. Egentligen skulle det varit en vit, en röd och en rosa. Det var vad som stod på påsen för knölarna när jag köpte dem. Men så blev det inte.

Hostor. Foto: ©nini.tjader.2015
De två hostorna i rabatten mellan uteplatsen och bullerstaketet är också stora i år. Antar att det beror på det myckna regnandet. Mina höstanemoner har nästan försvunnit under hostorna. Förhoppningsvis tar de sig upp där trots allt.

Bakre delen av trädgården. Foto. ©nini.tjader.2015
Mina två kaprifoler som hänger på uteplatsens räcke, är också större än någonsin. Men första omgången blommor på dem torkade ihop utan att riktigt slå ut. Nu har den börjat om igen.

Kaprifol i augusti. Foto: ©nini.tjader.2015
Började tro att kaprifolen fått någon konstig sjukdom på grund av de ihoptorkade, svrtnade blommorna, men nu verkar den Ok igen.

Viloplats. Foto. ©nini.tjader.2015
Solsängen på gräsmattan har använts väldigt lite i år. Egentligen bara den senaste veckan. En skön viloplats, lite i skymundan från parkeringen.

Vid ingången från trädgården. Foto: ©nini.tjader.2015
Rabatten vid ingången från trädgården är den som är soligast och torrast. Men nu har jag lyckats med växturvalet där och de växter som finns där mår bra och trivs. Har experimentart med mycket över de senaste åren och mycket har dött på vägen. Men det här fungerar. Med undantag av att mördarsniglarna – nya för i år – äter upp bladen (men inte blommorna) på de låga tagetes som växer här.

Foto: ©nini.tjader.2015
Rabatten på andra sidan vid ingången från trädgården fungerar också nu. Vänyar fortfarande på att den nya flox som finns bakom lyktan ska visa blomämnen. Hortensian i förgrunden är i år större än tidigare och har två blommor på G. Röd-lila blommor. Det var två år sen sist. De har blivit betydligt större sen jag tog den här bilden. Stjärnflockan mellan hortensian och floxen har både blommat ut och börjat om igen. Just nu slår nya blommor ut på den.

Trädgården. Foto: ©nini.tjader.2015
Grillen fick en nya Ikea-påse som skydd för ett tag sen. En jättegammal gul modell. Nej, jag har inte snott den. En gång i tiden var de påsar man köpte hos Ikea faktiskt gula. Har två kvar. Den här som är grillskydd, och en till som jag stoppar återvinnings-kartonger i. Har jag använt grillen i år? Nej. Inte en enda gång än. När regnet öser ned vill i varje fall inte jag grilla.
Grillen i gult. Foto: ©nini.tjader.2015
Mirabelleträdet. Foto: ©nini.tjader.2015
Mirabelleträdet är större än någonsin och har väldigt mycket frukt i år. Frukten syns inte riktigt på bilden eftersom den fortfarande var helt grön när bilden togs. På de senaste dagarna har de börjat mogna och skifta mot gult. När de är helt gula är de klara och kan plockas. Just nu tynger de ner trädet och gör det svårt att ta sig förbi. Man får gå väldigt böjd. När frukten är klar och skördats ska vi klippa trädet.

Nedan rabatten utanför min uteplats med tre lådor med röda pelargoner, och de tre astilbe när de blommade som bäst. Mellan astilben och hostorna finns ett stort bestånd med rudbeckia. De har inte slagit ut än men de kommer inom kort. Det sneda, sterila äppelträdet som växer in mot uteplatsen klipper jag varje sensommar/höst. Det är snart dags igen.

Det är inte mycket plats där mellan uteplatsen och bullerstaketet, men det räcker för en rabatt som gillar skugga. Allt kommer lite senare där, men med rätt växter fungerar det. När jag flyttade hit växte det vresrosor hela vägen bort här längs uteplatsen och bakom den. En del vresrosor finns kvar i bortre delen efter min odlingsbox, men de flesta vresrosorna är borta vid det här laget.

Rabatten utanför uteplatsen. Foto: ©nini.tjader.2015
Att bo så här, i lägenhet (bostadsrätt) på marknivå med direkt utgång till trädgård, är helt perfekt. Bättre kan man inte bo.