2016-04-28

Majs-vete tortillas

tortillas
Tortillas. Bild lånad från dn.se
Tortillas är ett måste till tacos. Men naturligtvis kan man använda dem många andra rätter också som man vill svepa in i bröd.

Ingredienser

2 dl vetemjöl + mjöl till utbakningen
1 1/2 dl majsmjöl
1 1/4 dl varmt vatten

Så här gör du:

ca 10 stycken

• Blanda mjölsorterna och arbeta in vattnet lite i taget till en fast och formbar deg.
• Dela degen i ca tio små bullar för tortillor som är ca 15 cm i diameter.
• Kavla ut dem med rikligt med mjöl på bakbord med kavel.
• Lägg dem under en duk allt eftersom de är färdigkavlade.
Det är annars jobbigt att samtidigt passa gräddningen i stekpanna och kavla ut nya.
• Gräddas i stekpanna på inte alltför hög värme ca 2 minuter på varje sida – de ska inte hårdgräddas.
• Pressa ut eventuella luftbubblor med en stekspade.
• Lägg de färdiga tortillorna insvepta i en handduk så att de håller sig mjuka.

2016-04-24

Ut och in igen

inomhusvistelse
Mina nya plantor. Foto. ©nini.tjader.2016
På mässan – Nordiska Trädgårdar 2016 – i torsdags köpte jag några nya plantor.
Här står de alla på golvet, innanför dörren till uteplatsen.
Det är helt enkelt för kallt att ha dem ute över natten.
Igår eftermiddag blev det för kallt att ha dem kvar ute resten av dagen också.
Men när temperaturen tillåter, och det finns lite sol, åker de ut över dagen.
De måste ju vänja sig vid att vara ute.

uteväxter
Ute på dagen. Foto: ©nini.tjader.2016
Mina nykomlingar i den temporära balkonglådan är:
2 st slätbladig persilja
1 st fransk dragon
1 st blå (fat jag brukar kalla den röd) basilika
1 st vanlig basilika

Alla fem för 100 kronor hos Plantagen på mässan. Hos Plantagen i butik (ja vi var där igår grannen och jag och köpte jord och en våning till rabarberns odlingslåda) kostar det just nu 100 kr för 3 kryddväxter. Det lönar sig alltså att handla på mässa ibland.

Persiljan och dragonen ska ner i odlingslådan utanför sovrumsfönstret, bakom uteplatsen, när jag fått i my kogödsel i den. Måste tömma den först på den gräslök, halvt förfrusen citronmeliss, och ängssyra som finns i den just nu.

De två basilikorna ska få egan krukor med färsk jord.

Den uppstammade rosmarinen har för tillfället en lagom stor kruka men behöver nog en ny när den kommer ut i solen senare. Känns inte tillräckligt varmt än för att ha den ute. Den köpte jag för 70 kr hos Buketten. Ett hyfsat pris för en uppstammad rosmarin.

Men vädret har inte varit direkt inbjudande för trädgårdsarbete de senaste dagarna.

australisk_vildpelargon
Australiensisk pelargon. Foto: ©nini.tjader.2016
Min nya australiensiska pelargon ska få en större kruka och ny pelargonjord och senare hänga i en ampel utomhus. Just nu är det inskolning med inne på natten och ute på dagen som gäller. Även den köpte jag hos Buketten. För 80 kr. På andra ställen kostade den 200 kr.  Har haft en sån här för ett par år sedan. Den höll i något år, sen dog den. Den doftar lätt som av tuggummi… Den får små, oansenliga blommor. Just den här har en blomma just nu.

caliente_pink
Caliente Pink, årets pelargon. Foto: ©nini.tjader.2016
Jag köpte också två stycken årets pelargon, Caliente Pink, hos Buketten. 40 kronor styck. Kraftiga, mörkgröna blad, ceriserosa blommor. Ska tål regn och rusk och sol och vind sägs det. Men än vågar jag inte ha den ute på natten. Även den åker ut och in. De två plantorna ska få en gemensam större kruka. Den kan bli rätt stor sägs det.

hängpelargon
Hängpelargon Balkon Red. Foto: ©nini.tjader.2016
Även hängpelargonen Balkon Red åker ut och in för att vänja sig vid ute-livet. Den är redan planterad i ny pelargonjord i sin hängkruka. Köpt som fyra (4) sticklingar för några veckor sedan och alltså inte ny nu. De har blivit stora och en av dem blommar just nu med riktigt röda blommor

kryddväxter
Nya kryddväxter. Foto. ©nini.tjader.2016
Som vanligt med Plantagens kryddväxter verkar de vara snabb-uppdragna och inte avhärdade alls vid försäljning. Basilikan vet jag ju att den inte tål kyla och blåst, men när även den slätbladiga persiljan ser ut att säcka ihop av kylan och blåsten… då vågar jag inte plantera ut den och/eller ställa ut de andra heller. Inte riktigt än…

Vid första soliga och vindstilla dag, då så… Då ska jag även så gräs där jag rafsat bort mossa. Inte riktigt klar med moss-rafsandet, men det går framåt. Även gräsfrö-kartongen står inomhus och vntar på sin tur att få komma ut och bli sått.

steglitsor
Steglitsorna i fågelmat-stationen. Foto: ©nini.tjader.2016
De två steglitsorna har fortsatt komma och äta från fågelmatsstationen i flera dagar, flera gånger om dagen nu. Roligt. Vackra fåglar som vi aldrig tidigare haft här. Skygga. Svåra att fotografera. Här fotograferade inifrån köket med största zoom min kamera förmår.

De är inte de enda som kommer och äter nu. Fåglarna verkar ha vant sig vid att det stora trädet är borta och accepterat det. Men vi (grannen och jag) ska ände ersätta det med en större, snabbväxande buske i närheten så de får något annat att sitta i än fågelmats-stationen.

olivträd
Olivträdet. Foto: ©nini.tjader.2016
Men mitt stora, äldre olivträd står nu ute både dag och natt sen en tid tillbaka. Blev tipsad om att det faktiskt tål ner till ca -5 till -7°C. Och ja, det verkar inte bekomma det alls att det har varit lite kallt på sistone. Jag vet, det ser inte ut som ett olivträd, men tro mig, det är ett olivträd. Har klippt ner det i omgångar för det har en tendens att sticka iväg flera decimeter åt gången rätt vad det är. Tänkte att det med tiden skulle bli någon slags form på det…

Bredvid olivträdet, till vänster, står stora krukan med förra årets klematis. Tyvärr verkar klematisen vara stendöd. Vilket innebär att jag behöver en ny klätterväxt vid spaljén.  Men det får bli när det blir lite varmare.

2016-04-23

Nordiska Trädgårdar 2016

älvsjö_gård
Vårblommor vid Älvsjö Gård. Foto: ©nini.tjader.2016
I torsdags var det dags för besök på årets Nordiska Trädgårdar, trädgårdsmässan i Älvsjö. Vid gångvägen från pendeltåget till Stockholmsmässan ligger Älvsjö Gård. De har i gräset på sin trädgård enorma mängder med blommande scilla och vårlökar. Hela slänten full. Vid förra årets mässa var det fortfarande snö här och inga blommor… Men mässan låg bättre i tiden i år. Det går inte att se på bilden om man inte vet om det att det går två skogsduvor och jagar mat bland blommorna. Men det gör det om man tittar noga.

idébalkong
En balkongidé. Foto: ©nini.tjader.2016
Jag började i hall B och kollade in balkongtävlingen. Krystat. Inget användbart rent idémässigt. Det blir värre för varje år det de hittar på i balkongutställningen. Varför inte komma med något användbart? Dvs. som det går att sitta i om man vill fixa till sin balkong.

kungsängslilja
Kungsängsliljor. Foto: ©nini.tjader.2016
Kungsängsliljor (Fritillaria meleagris) fanns lite varstans i utställningarna. Både i idéträdgårdarna (en tävling de har) och även till försäljning. De är fina, men ännu har jag inte lockats till att köpa några. Inte heller har jag lockats till att köpa de stora, fina julrosorna som det såldes plantor av överallt.

röda_pelargoner
Röda pelargoner. Foto: ©nini.tjader.2016
Vid pelargonscenen fanns pampiga amplar och krukor med röda och vita pelargoner.

vit_pelargon
Vita pelargoner. Foto: ©nini.tjader.2016
Mest gick jag det för att få veta mer om årets pelargon.

caliente_pink
Årets pelargon, caliente pink. Foto. ©nini.tjader.2016
Årets pelargon 2016 heter Caliente Pink. Mörkgröna blad, många och stora cerisrosa blommor. Jag föll direkt. Senare köpte jag två stycken hos Buketten. De var billigast där (40 kr styck). Tänker samplantera dem i en större kruka. De ska tåla all sorts väder, sol eller inte, regn och blåst… Vi får väl se hur det går.

fikonträd
Fikonträd. Foto: ©nini.tjader.2016
Fikonträd i olika storlekar såldes lite varstans till varierande priser. De här höga, spinkiga plantorna såldes för 400 kr. Helt sanslöst tycker jag. Mitt fikonträd hemma kostade 150 kronor för ett år sedan hos Granit. Då var det ganska litet. Nu är det rätt stort och inne på sin andra omgång fikon. Trots en hel vinter inomhus i rumsvärme. Visserligen med riktig blombelysning, men ändå. Det mår jätebra. Det ska få komma ut inom de närmaste veckorna.

australiensisk_vildpelargon
Australiensisk vildpelargon. Foto. ©nini.tjader.2016
Något jag varit på jakt efter i ett par år nu, eftersom jag haft en tidigare, är den australiensiska vildpelargonen som jag älskar. Den doftar som tuggummi och blommar med oansenliga små blommor. Typisk ampelpelargon. De brukar vara väldigt dyra. Den ovan kostade 200 kr. Jag fick tag på en fin hos Buketten för 80 kr. Mer rimligt pris… (Buketten finns inte i Stockholm men de brukar vara med på trädgårdsmässor i Stockholm).

monter
En fin monter. Foto. ©nini,tjader.2016
Just den här montern, med sina dyra fikonträd och australiska vildpelargoner, hade många riktigt fina växter. Strax innan jag gav upp och gick hem köpte jag här ett litet ginkoträd för 95 kronor. Har lägne varit på jakt efter ett sådant.

konstgjort träd
Konstgjort träd… Foto: ©nini.tjader.2016
Annars fanns det mycket onödigt också. Vad är vitsen med ett konstgjort träd?

sturehofskrukor
Sturehofs krukor. Foto: ©nini.tjader.2016
Och så hittade jag montern med Sturehofs krukor. Och kunde äntligen få veta vad min stora vita kruka som jag fick av Lasse och Camilla för ett år sedan kostar. Har den vita, största sorten på bilden. Den kostar 490 kronor. Älskar den krukan. Där bor min corokia cotoneaster.

corokia
Corokia cotoneaster. Foto. ©nini.tjader.2016
Corokia cotoneaster såldes också på dyrt på mässsan. 250 kronor? Jag och grannen köpte våra på Plantagen för 99 kr styck. Min har blivit rätt stor och trivs i mitt vardagsrumsfönster. Svårfotograferad blomma. Hade ingen aning om att den kallas för spökblomma.

idéträdgård
En av idégträdgårdarna. Foto: ©nini.tjader.2016
De där idéträdgårdarna… det blir väldigt krystat.

humlesamhälle
Humlesamhälle. Foto: ©nini.tjader.2016
I en monter visades ett helt levande hunmlesamhälle upp. Intressant att få se hur det ser ut i verkligheten. Jag har ju bara sett resterna av dem då de ramlat ut från under husets väggpaneler.

Det såldes också många humlebon och insektsbon i många montrar.

trädgårdstält
Ett trädgårdstält… Foto: ©nini.tjader.2016
Trädgårdstältet ovan fanns i Trendstefans/stefan Nilssons idéträdgård. En utopisk variant. Intressant med ett klotrunt, genomskinligt plasttält. Bra skydd när det regnar. Men hur varmt blir det en solig dag?

piedestal
Piedestaler från Nola. Foto: ©nini.tjader.2016
De här piedestalerna från NOLA såg jag redan på möbelmässan i vintras. Jag gillar dem. Finns o en massa olika varianter. NOLA had fler produkter lite varstans på mässan. Det är ju sånt de gör, utemöbler för offentliga miljöer. Alltid snygga och innovativa.

växthus
Blommor i glaskula. Foto: ©nini.tjader.2016
Kulan ovan med blommor med belysning var fin. Hänger på en ställning, som en golvlampa. Flr inomhusbruk skulle jag tro…

plantagen
Årets monter, Plantagen. Foto: ©nini.tjader.2016
Årets monter var Plantagens. En djungelmiljö… rätt häftig faktiskt.

städhjälp
Ett meddelande från Plantagen… Foto: ©nini.tjader.2016
Hos Plantagen köpte jag fem (5) kryddväxter för 100 kr. 2 persilja, en fransk dragon, en blå basilika, en vanlig basilika. Jag hittade ingen oregano tyvärr. 

Det var mycket folk överallt. Höll mig undan från stickling-montrarna med pelargoner och fuchsia där de värsta stickling-jägarna håller till. Som vanligt var dt många Dramaten som deras ägare hade dålig uppsikt över, Och barnvagnar som gick i bredd och proppade igen gångarna. Trångt, varmt, och dålig belysning (gulaktig, svårfotograferad).

Alla montrar med sånt som inte hade med trädgård att göra undvek jag. Typ knäckebröd och marmelad, kläder, prydnadssaker som inte hör hemma i en trädgård… Fast en av marmeladförsäljarna som sålde gojibärmarmelad, sålde också hon- och hanplantor för gojibär (man måste ha en av var sort för att det ska bli några bär). Var lite frestad där en stund.

Av någon anledning missade jag Glass-festivalen som pågick samtidigt… Jag såg helt enkelt inte var den var.

På vägen ut köpte jag en ny inomhusväxt, en gingkgo biloba för 95 kronor. För att den är dekorativ och jag länge velat ha en sån. Just nu vet jag inte så mycket om den mer än vad som står på dess lapp (minst +15°C, ljust, normal vattning och gödning och att den efter ca två år kan planteras ut – men så varmt har vi ju inte i Sverige). Blir den jättestor? Först och främst får vi se om den trivs hos mig.

ginkgo_biloba
Min lilla ginko i förgrunden. Foto: ©nini.tjader.2016

2016-04-21

De är här nu…

maskrosor
Maskrosor. Foto: ©nini.tjader.2016
De är här nu.
Maskrosorna.
Dandelions som det så vackert heter på engelska.

Själv beger jag mig idag till Nordiska Trädgårdar på Stockholmsmässan i Älvsjö och tittar på helt andra blommor.

Återkommer.
Det har varit en busy vecka.

2016-04-16

Trender och explosionsrisk

ikea
Strax innan trend-eventet hos Ikea Kungens Kurva. Foto: ©nini.tjader.2016
Idag var jag på trend-event med Stefan Nilsson, Trendstefan, hos Ikea Kungens Kurva.

trendstefan
Stefan Nilsson, Trendstefan, Ikea Kungens Kurva. Foto: ©nini.tjader.2016
Trendstefan är alltid lika intressant att lyssna på. Och underhållande.

trender
Nu gällande trender enligt Trendstefan. Foto: ©nini.tjader.2016
Följ honom på Instagram (https://www.instagram.com/trendstefan/) och på hans bloggar (http://designbloggarna.se/bloggar/trendstefan/) för mer om hans resonemang.

Fler bilder blev det inte eftersom jag när jag satt där upptäckte att min iPhone 5S plötsligt börjat svälla… och att ljus inifrån kom ut genom kanten…

iphone5s
Svullen iPhone 5S. Foto: ©nini.tjader.2016
Plötsligt hade framsidan börjat lyfta och lossna… och det kom ljus ut inifrån den.

iphone5s
Svullen iPhone 5S. Foto: ©nini.tjader.2016
iphone5s
Svullen iPhone. Foto: ©nini.tjader.2016
Den var inte varm och den brukar inte bli varm när den laddas eller så heller. Misstänkte direkt att det var batteriet. Har genom åren som Mac-servicetekniker sett diverse maskiner med svullna batterier. Framför allt bärbara Macar. Men aldrig en iPhone. Stängde snabbt av den. Man vill ju inte riskera att den exploderar… (vilket den kan göra när batteriet sväller).

Någon rundtur på Ikea blev det inte. Dels för att det var jättemycket folk där (lördag), dels för att det kändes som att jag måste lösa problemet med iPhonen snarast möjligt.

Eftersom jag redan var vid Kungens kurva gick jag efter seminariet direkt ner till Telenor (där jag köpt den). De sa också, stäng av den för säkerhets skull. Och att jag skulle kolla med apple om de hade någon inbytes-service för den alternativt att ta den på försäkringen hos Telenor (självrisk 750 kr).

När jag kom hem kollade jag alternativen. Apple har inget inbyte för den här iPhone-modellen, bara för en tidigare. Hittade en service som heter FixMyPhone som råkar ha butik i Tumba Centrum. De tar ca 449 kr för att byta ut batteriet. Och de gör det på plats. Det få bli imorgon. De har öppet mellan 1100 och 1600.

Nu är iPhonen fullt backup-ad till iMacen och den ligger avstängd på diskbänken (brandsäkraste platsen?). Bilder och kontakter är också backupade till molnet för säkerhets skull. Den här utgiften ville jag inte ha nu… Köpa en ny är inte aktuellt just nu. Jag har bindningstid till i början av november (råkade köpa den en vecka innan Telenor ändrade villkoren för byte av mobil) och jag vill inte ha dubbla kostnader för den. Dessutom är iPhone 5S en riktigt bra modell. Till idag har den fungerat klanderfritt sen jag köpte den.

2016-04-11

Lite pelargon-vård

hängpelargoner
Fyra röda hängpelargoner. Foto. ©nini.tjader.2016
Sticklingarna köpta hos Plantagen för ett tag sen har börjat växa ordentligt. Här ovan fyra stycken röda hängpelargoner av sorten Balkon Red.

doftpelargoner
Två doftpelargoner och en vit. Foto: ©nini.tjader.2016
De två doftpelargonerna av sorten Concoulor Lace har också blivit stora. Mellan dem i boxen ovan står en liten stickling från mina vita pelargoner, den enda av de sticklingarna som överlevt. Doftpelargonerna kommer att få varsin större kruka snart. Just nu får de stå ett tag till i sina mindre krukor. Har helt enkelt inte plats för något större i vardagsrumsfönstret dit de nu fått flytta.

pelargoner
Pelargoner. Foto: ©nini.tjader.2016
Hängpelargonerna har alla fyra fått flytta ihop i en stor ampel-kruka som kommer att hängas ut på uteplatsen när temperaturerna blir mer pelargon-vänliga. Pelargoner tål ju inte frost. De dör av frost. Lådan med doft-pelargonerna och den vita är nu förflyttad till vardagsrumsfönstret.  Till höger syns den ena Mårbacka-pelargonen efter nedklippning. Det finns en till till höger om den. De ser ut att bli fina. Båda är omplanterade i ny pelargonjord i samband med nedklippningen.

Mårbacka
Sticklingar av Mårbacka pelargoner. Foto: ©nini.tjader.2016
Då tog jag också sticklingar av dem, men de flesta av dessa har dött. Har fyra, riktigt ynkliga, kvar som lever än så länge. Får se hur det går med dem framöver. Sedan de flyttade till köksfönstret (från vardagsrumsfönstret) har de faktiskt tagit sig. Det kanske blir något av dem trots allt.

Bilden är tagen utifrån, genom vardagsrumsfönstret från uteplatsen.

pelargoner
Mina vita pelargoner. Foto. ©nini.tjader.2016
Även mina två vita pelargoner fick ny pelargonjord och omplantering i samband med nedklippning samtidigt som Mårbacka-pelargonerna. De två vita pelargonerna står i sovrumsfönstret och har blivit riktigt fina. Snart börjar de blomma. Det här är en riktigt bra sort – som jag inte vet vad den heter – som jag köpte hos Zetas för förr-förra sommaren. De har alltså överlevt två vintrar inomhus vid det här laget. De brukar blomma snällt hela sommaren och är den enda sort vita pelargoner jag sett där blommorna inte blir fula när det regnar på dem. Vita pelargoner brukar annars bli riktigt fula när det regnar på dem. En enda stickling från dem har tagit sig och står på tillväxt. Övriga bara dog…

Den 21 april börjar Nordiska Trädgårdar 2016. Förhoppningsvis hittar jag någon rolig och annorlunda pelargon då.

alice
Alice i buskarna. Foto. ©nini.tjader.2016
Ovan är Alice, Gustavs sambo, i buskarna nedanför sin uteplats. Hon tror att hon inte syns i de glesa, än så länge nakna buskarna…

2016-04-10

Hannas glass och marängtårta

glass, maräng, tårta
Bilden lånad från internet från levlantligt.se men verkar vara borttagen därifrån. 


Den här tårtan bjöd Hanna på ibland när vi hade sammankomster på jobbet. Varken hon eller jag jobbar kvar där. Jag har tyvärr ingen egen bild på tårtan – ni får föreställa er… Jag minns den som fruktansvärt god.

Ingredienser

1 pkt frysta osockrade hallon, ca 200 g
5 dl vispgrädde
1/2 dl florsocker
2 äggulor
50 g små maränger

Garnering

1 pkt frysta osockrade hallon, ca 200 g

Tillagning

1. Vispa grädden hårt. Vispa i hallon, florsocker och äggulor.
2. Varva glassmeten och marängerna i en form.
3. Täck med plast och låt glassen stå i frysen i minst 5 timmar.
4. Doppa formen i varmt vatten, stjälp upp glassen på ett fat. Garnera med halvtinade hallon.

Här finns en annan variant.

2016-04-09

Lägesrapport från trädgården

scilla
Scilla. Foto: ©nini.tjader.2015
Inte går det fort inte. Våren smyger in, men antingen är det för kallt eller för mulet och mörkt och regnigt, för växtligheten tar tid på sig. Men visst rör det på sig.

scilla
Scilla. Foto: ©nini.tjader.2016
Scillan i gräsmattan finns fortfarande kvar, och inga rådjur har (än så länge) varit och mumsat i sig dem. Har tre olika sorter. Dels den blåvita överst, sen den blå ovan, och sen en lila sort. Tanken från början (hösten två år sen när jag planterade dem) var att de skulle sprida sig i gräsmattan. Men då får de nog inte bli uppätna… De har i alla fall överlevt, mot alla odds.

scilla
Scilla. Foto: ©nini.tjader.2016
En första liten tulpan har också tagit sig upp och slagit ut.

tulpan
Tulpan. Foto: ©nini.tjader.2016

Fler är på G, om de blir mer än blad. Och om de får vara ifred för rådjuren.

kaprifol
Den gula kaprifolen. Foto: ©nini.tjader.2016
Den gula kaprifolens blad har hunnit ganska långt. Får se hur den mår när den blir större och om den också fått den sjukdom som de två äldre kaprifolerna (som jag klippte ner) hade förra året.

kaprifol
Kaprifol. Foto: ©nini.tjader.2016
Även de andra, äldre, kaprifolerna, som jag klippte ner hårt i höstas, kommer starkt. Ska bli intressant att se hur de utvecklas efter den nedklippningen.

brevlåda
Brevlåda på räcket. Foto: ©nini.tjader.2016
Mellan regnskurarna försökte jag sätta upp den gamla konfiskerade brevlådan på räcket på uteplatsen. Men det började regna medan jag höll på så resultatet blev lite snett… Får ta bort den igen en varmare dag och göra om det. Tanken är att ha trädgårdsredskap i den som jag inte vill ska rosta.

solcellsbelysning
Utebelysning. Foto: ©nini.tjader.2016
Grävde också fram all solcellsdriven utebelysning från förrådet. Tänkte sätta ut den. (Ja, fästena har fortfarande förra årets jord på sig, men det kändes onödigt göra rent dem i höstas, och ännu mer onödigt nu. De ska ju ner i jorden igen). Ska bli intressant att se hur många som fortfarande fungerar. Det här är billigaste sorten från Rusta, så ingen kvalitet precis. Men, det började så klart regna igen, så de kom inte på plats idag.

rabatt
Lampor i rabatten. Foto: ©nini.tjader.2016
Men de två lampor som ska vara i rabatten ovan fick jag i alla fall på plats. Funkar de? Återstår att se.

Fågelmatsstation. Foto: ©nini.tjader.2016
Fågelmatsstationen är på plats i det hål vi hade till julgranen förut (julgranen har vi kört till återvinningsstationen). Påfyllt. Någon enstaka fågel passerar ibland. Förhoppningsvis hittar fler tillbaka dit med tiden.

rabatt
Lilla runda rabatten. Foto: ©nini.tjader.2016
Lilla runda rabatten fick belysning redan för ett tag sedan. Och den fungerar. En av fågelmatshållarna har fått flytta till stolpen här tills vidare. Hade den ett tag på uteplatsen, men här har fåglarna det lite mer ostört.

vårblommor
Plantering. Foto: ©nini.tjader.2016
Förutom vårblommor av olika slag finns det inte så mycket annat i den här planteringen ovan. Jo, några aklejor, och ett par röllekor, och i borte delen i bild finns dagliljorna. Men i övrigt blir det lite tomt när vårblommorna blommat klart. Tidigare har det inte varit så mycket vits att ha något mer just här eftersom mirabelleträdet – som inte finns längre – tog bort allt ljus här och inget riktigt trivdes. Men nu blir det en riktigt solig plats så får fundera ut vad jag ska plantera här.

gräslök
Gräslök. Foto: ©nini.tjader.2016
Gräslöken som jag hade inomhus till häromdagen har fått flytta ut och komma ner i jorden. Än lever den och jag tror den överlever också. Lite rufsig är den, men jag ser att den delvis rest på sig sen den kom ut. (Ekologisk gräslök från ICA är det).

gräslök
Gräslök. Foto: ©nini.tjader.2016
Den gräslök som växer alldeles intill är också starkt på G. Den har funnits där i flera år vid det här laget.

gräslök
Gräslök. Foto: ©nini.tjader.2016
Även den gräslök som bor i odlingslådan bakom uteplatsen (ursprungligen uppgrävd från en av föreningens rabatter), kommer starkt och ser ut att må bra.

rabarber Elmblitz
Rabarber Elmblitz. Foto: ©nini.tjader.2016
Även rabarbern – två olika sorter – i den andra, gemensamma med grannen, odlingslådan, kommer starkt. Den ovan heter Elmblitz, den nedan heter Wictoria.

rabarber Wictoria
Rabarber Wictoria. Foto: ©nini.tjader.2016
Det ser alltid så lovande ut när rabarbern börjar komma upp. Men hitintills har vi inte haft så mycket tur med rabarbern. Ynklig, liten, smala stjälkar…  Vi har funderat på att gräva upp den här odlingslådan, ge den en våning till och mer jord för att se om rabarbern vill bli större och bättre då. Men det känns lite som fel årstid att göra det på våren… Borde vi kanske gjort i höstas?

klätterhortensia
Klätterhortensia. Foto: ©nini.tjader.2016
Även klätterhortensian på baksidan av uteplatsen har vaknat. Vore kul om den äntligen ville blomma i år… Än har den inte gjort det.

blåbär
Blåbär. Foto: ©nini.tjader.2016
Blåbären flyttade till den här platsen på sensommaren förra året. De har stora bladknoppar och är på G . Verkar trivas på den här platsen. Ska bli intressant att se om det blir fler blåbär i år än tidigare. Den trivdes inte riktigt där den tidigare stod, delvis under mirabelleträdet.

vinbärsbuskar
Svarta vinbär. Foto: ©nini.tjader.2016
Det ska också bli intressant att se om våra två svarta vinbärsbuskar kommer att växa bättre och få mer bär nu när de inte är skymda av mirabelleträdet. Nu, utan mirabelleträd, står de istället supersoligt… (förutsatt att solen skiner). Stubben i bakgrunden är helt lös, Den står där mirabelleträdet tidigare växte. Ska använda den till att sätta en kruka med något blommande i där senare. Även stubben under fågelbadet är lös och flyttbar.

Den första stora narcissen har också slagit ut. Det kommer fler, många fler. Men de tar vi en annan dag.

narciss
Narciss. Foto: ©nini.tjader.2016