2017-10-19

Enkelt äppelmos

äppelmos, applesauce
En liten sats äppelmos. Foto: ©nini.tjader.2017

Jag köper alltid för många äpplen. När de kommer till det stadium då de börjar se lite trötta och/eller skrynkliga ut gäller det att göra något av dem. Antingen kan man göra små bakelser av dem i smördeg, eller en äppelkaka, eller en bärkaka fast med äpplen istället för bär, eller äppelchutney (hittar inte receptet just nu), eller klyfta dem och frysa in dem för att göra något av dem vid ett senare tillfälle.

Senast gjorde jag ett enkelt äppelmos av 1 kg trötta äpplen.

En sats äppelmos

1 kg polska äpplen för SEK14 på Maxi (eller andra smakrika äpplen).
Blev 778 gram skalade och urkärnade och skurna i mindre bitar.
Lägg bitarna i en kastrull.

Tillsätt 1 dl vatten, 1,5 dl syltsocker, saften av 1 citron, lite vaniljpulver, ganska mycket kanel. Man kan också ha i riven färsk ingefära om man vill.

Koka tills det går att moddla sönder äppelbitarna (eller mixa ihop moset). Det tar cirka en kvart.

Häll på ren och varm burk. Förvara i kylskåp eller häll i fryspåse och frys in.
I mitt fall blev det cirka en halv liter mos.

Jättegott.

(Tratten på bilden för att hälla i moset i burken från kastrullen kommer från Ikea).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar