2016-05-31

Några nya växter

aronia
Blommande aronia. Foto. ©nini.tjader.2016
En av nykomlingarna i rabatterna är en liten buske som heter aronia. Den blir 60-80 cm hög. Just nu blommar den med små, vita blommor i klasar. Senare ska det bli bär av dessa som kan ätas både av människor och fåglar. Har ingen tidigare erfarenhet av aronia. Behövde bara en liten buske just på den platsen.

aronia
Aronian försvinner i dagliljorna… Foto. ©nini.tjader.2016
Det är bara ett problem här… I och med att mirabelleträdet försvann i höstas (det skuggade den här planteringen tidigare) så har den här planteringen fått nytt liv på mpnga olika sätt. Det blev soligare här och inget träd stjäl den eventuella fuktighet som finns i marken. Dagliljorna har brett ut sig och blivit större än de någonsin varit tidigare. Det var faktiskt tomt runt den lilla aronia-busken när jag planterade den…

stenpartiväxt
Stenpartiväxt. Foto: ©nini.tjader.2016
Eftersom det normalt är soligt och torrt i den här rabatten införskaffade jag en sex-pack stenpartiväxter (149 kr på Plantagen) för att täcka de areor i rabatten som blir helt tomma när vårblommorna (krokus, snödroppar, pärlhyacinter) försvinner.

stenpartiväxt
Stenpartiväxt. Foto. ©nini.tjader.2016
Att just de här stenpartiväxter – med för mig okända namn – skulle blomma, var en överraskning. En trevlig sådan. Små och oansenliga, men jättefina små blommor.

stenpartiväxt
Stenpartiväxt. Foto. ©nini.tjader.2016
Igår hade någon av katterna lyckats gräva bland stenpartiväxterna. Inte bra. De går sönder. Har "planterat" fler pinna ri rabatten sen dess så de inte ska komma åt att gräva.

aronia
Aronia melanocarpa Glorie. Foto: ©nini.tjader.2016
I övrigt dyker det upp allt möjligt i gräset efter de dagar med regn vi nyligen hade. Allt för få regndagar. Det behövs mer regn. Det är fortfarande torrt i markerna.

krasse
Krasse i gräset. Foto. ©nini.tjader.2016
Krassen jag sått i gräset längs bullerplanket har exempelvis börjat komma upp. Och reparationsgräset jag sått där också. Det blir nog bra det här.

stockros, krasse
Stockros och krasse. Foto. ©nini.tjader.2016
En enda stockros kommer det också längs bullerplanket. Bladen fulla med hål… något äter på den. Men stockrosorna brukar klara att bli lite uppätna.

Som nedan såg rabatten med dagliljorna och aronian ut den 9 april… Jag har flyttat stenarna runt den sen dess och gjort en enda rabatt av det istället för avdelade areor för dagliljorna. Det satte fart på dem.… Pinnarna i rabatten finns där för att katterna (Alice och Gustav) inte ska hitta någon ledig plätt att gräva på. Det funkar faktiskt.

9 april 2016. Foto. ©nini.tjader.2016
I övrigt är hackspetterna tillbaka sedan en tid tillbaka. De kommer varje år någon gång i maj. De är minst 2 stycken, kanske tre. De (och de flesta andra småfåglarna) bor bland de stora träden vid bäcken på andra sidan vägen. Hungriga som tusan. Ganska smarta när det gäller att komma åt maten. Den nedan hittade ett sätt att hänga under den stängda behållaren och få in näbben genom hålet för att få ut de eftertraktade skalade solrosfröna när det var tomt i den lilla behållaren… Den föredrar helt enkelt skalade solrosfrön mot jordnötter och oskalade solrosfrön. Innan den sätter sig och äter talar den högljutt om för omgivningen att den har anlänt.

hackspett
Hungrig hackspett. Foto: ©nini.tjader.2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar