2016-05-26

Trädgårdsrapport 25 maj 2016

trädgården
Trädgården sedd från parkeringen. Foto: ©nini.tjader.2016
Det har inte blivit så mycket bloggande på sistone. Vädret har helt enkelt varit för soligt och vackert och varmt. Vem vill då sitta framför en dator och blogga? Inte jag. Så mycket tid som möjligt har tillbringats utomhus. Men idag regnar det och igår var det kallt.

pelargon
Vit pelargon. Foto: ©nini.tjader.2016
Nattemperaturerna är nu hyfsade och alla blommor, inklusive pelargonerna, är nu utomhus dygnet runt. Den ovan, den vita, är en ovanligt bra pelargon som jag har två stora av. De är övervintrade inomhus i rumsvärme och fullt ljus. Nedklippta på vårkanten och omplanterade i ny pelargonjord. En enda stickling från den ena har tagit sig. Det verkar vara regeln. Varje år är det en enda stickling som överlever och blir något.  Den för i år blir den tredje vita. De har alltså överlevt två vintrar inomhus och jag har två stora plantor och en tredje på gång.

violahederacea
Viola hederacea. Foto: ©nini.tjader.2016
En liten viol, samma sort som förra årets men en ny planta, har fått ta plats i en väggkruka på spaljén på uteplatsen. Med tiden räknar jag med att den kommer att välla över kanten och bli riktigt stor. Det blev den här sorten förra året.

uteplatsen
Uteplatsen, maj 2016. Foto. ©nini.tjader.2016
Uteplatsen är i princip färdig-fixad. Men jag flyttar fortfarande på växterna. Hängpelargonen på bilden har flyttat utanför uteplatsen efter att bilden togs och står nu vid entrén till uteplatsen.

växter
Växter på bänkryggen. Foto. ©nini.tjader.2016
Några krukor står på ryggen till bänken på uteplatsen. En stor basilika, en liten vit pelargon, en kvaddad doftpelargon (den föll i golvet och allt utom dess understa del överlevde…), och förra årets rosmarin som stått inne i rumsvärmen hela vintern och konstigt nog överlevt.

tulpaner
Röda tulpaner. Foto: ©nini.tjader.2016
De små röda, rådjurssäkra, tulpanerna runt krusbärsbusken blev dubbelt så många i år jämfört med förra året. De öppnar sig på dagen och sluter sig på kvällen. Sen bilden togs har de blommat över.

rabatt
Rabatten vid parkeringen. Foto. ©dnini.tjader.2016
Även i rabatten vid parkeringen har vi de små röda tulpanerna, plus några stora, höga. Den astilbe vi planterade där förra våren kommer fint i år. Förra året planterade vi den för tidigt och den frös och såg resten av säsongen ut som den vore mer död än levande. Allt i den här rabatten kommer som de ska. Bara mina 2 små Ikea-rosor överlevde inte vintern. I högerkanten kommer det att bli lite tomt ett tag när alla narcissblad vissnar ned. Vi hade några gigantiska tagetes här förra året och hoppas få några i år igen. Vi hade också krasse här förra året, men det ska vi inte ha i år. (Skulle i och för sig inte förvåna mig om något frö blivit kvar i marken och kommer upp).

rabarber
Odlingslåda med bland annat rabarber. Foto. ©nini.tjader.2016
Våra två rabarberplantor vill inte riktigt. De kommer upp, men stannar sen i växten. I år igen. Till hösten lägger vi på en våning till odlingsbox och mer jord och lyfter upp rabarbern, i hopp om att de nästa år ska växa bättre. Grannen har satt några stiliga höga tulpaner i boxen och också gräslök, rosmarin, persilja och fransk dragon. Jag har stoppat ner en påse frön för randiga rödbetor. De har börjat komma upp och behöver snart gallras. Tveksamt om det blir några rödbetor av dem. Det blev inga förra året i andra lådan.

aruncus
Plymspirea. Foto: ©nini.tjader.2016
Min plymspirea – förmodligen en aruncus – är större än någonsin i år. Många blomvippor blir det på dem, stora och vita. Förra året tror jag den hade 2 eller 3 vippor. Hela busken vissnar ner helt varje höst och börjar om från början, precis som astilbe gör.

novemberkaktus
Novemberkaktus på räcket. Foto. ©nini.tjader.2016
Min stora novemberkaktus, som blommar fler gånger per år, är ute på sommarlov igen. Den har tappat en hel del g"grenar" sen den kom ut, men det gör inget. Det kommer nytt. Fat under krukan har jag bara när vädret är torrt. Annars står den direkt på räcket, utan fat, så att vatten som regnar ner i den rinner rakt igenom. Den behöver vatten, men det får inte bli FÖR vått.

blomma
Liten lila blomma. Foto. ©nini.tjader.2016
Den här lilla lila blomman är det ungefär 3 ggr så många av i år vid gräsmattan än vad det varit tidigare år. En effekt av att trädet som skymde just den här platsen är borta. Men vad heter blomman? Har för mig att det är någon sorts ärtväxt.

blomma
Blomma i gräset. Foto: ©nini.tjader.2016
För varje år blir det fler och fler av de här små vita blommorna i gräset. Söta. Vet inte heller vad de heter...

hallon
Hallonsnåret. Foto. ©nini.tjader.2016
Hallonsnåret blir större och större för varje år, och grönare och grönare för varje dag nu. Svårt att förstå att det här var bara två små buskar från början. Av olika sort.

hallon
Hallon. Foto: ©nini.tjader.2016
Det är fullt med hallon-anlag på buskarna. Ser ut att bli gott om dem i år.

fikon
Fikon. Foto: ©nini.tjader.2016
På uteplatsen har mitt fikonträd fått två fikon. De började komma redan innan trädet flyttade ut, och de sitter fortfarande kvar. Fikonen tog förra gången ganska lång tid på sig att mogna. De här har lång tid kvar att bli ätbara.

femtunga
Femtunga. Foto. ©nini.tjader.2016
Även i år har jag en vit femtunga på planket på uteplatsen. Jag föredrar de vita framför de blå som är vanligare.

björnbär
Björnbär. Foto: ©nini.tjader.2016
En björnbärsplanta har fått flytta in i krukan jag brukar ha klätter/klängväxt i för att växa upp på spaljén på uteplatsen. Det är en för mig ny bekantskap. Den har börjat växa sen jag planterade den och förmodas växa snabbt. Förhoppningsvis blir det också några björnbär på den…

bergklint, silverarv
Bergklint och silverarv. Foto: ©nini.tjader.2016

Bergklinten och silverarven har precis börjat blomma. Inte riktigt utslagna än. Det sögs att bergklint sprider sig med underjordiska utlöpare… Inte den här. Men den har spritt sig via frö och finns nu bakom odlingslådan med rabarber förutom här.

vallmo
Röd vallmo. Foto: ©nini.tjader.2016
De röda vallmona har precis slagit ut sina första blommor. De här är som ogräs, Sprider sig som tusan och jag drar upp massor av dem under hela säsongen så de inte ska ta över precis allt utrymme.

vallmo
Orange vallmo. Foto: ©nini.tjader.2016
Vallmona har även spritt sig till kanten av bullerplanket. Här blir de orange eftersom det inte är lika mycket sol bakom planket.

krasse
Krasse med mera. Foto. ©nini.tjader.2016
I rabatten vid ingången till uteplatsen har jag stoppat ner krassefrön från förra årets krasse som jag sparat över vintern. Tidigt på våren växer det massor av krokus här, men det blir tomt när de är borta. Inte mycket som man kan ha i den här rabatten som är torr och varm och solig (när det finns sol). Förra året hade jag tagetes, men den åts regelbundet upp av skogssniglar. Får se om det går bättre med krasse. Har även stoppat ner krasse från längs bullerplanket. Får se om de kommer upp.

ärtbuske
Bakom uteplatsen. Foto: ©nini.tjader.2016
Även bakom uteplatsens plank växer det. Dels i min odlingslåda där allt ser ut att växa bra. dels den buske – ärtbuske har jag för mig att den heter – som jag över åren tuktat så den nu har plym av grönt och gula blommor högst upp, och nakna stammar. Det är från början en häckbuske, taggig. Just när den blommar är den full med bin och humlor. Blommorna blir sen ärtskidor som jag brukar plocka av så den inte ska sprida sig. Det står en fröautomat för fåglarna inne i buskens "krona".  Fåglarna gillar det. En gren hänger ner lite mycket på vänstersidan. Den kommer jag att ta bort.

Vresrosorna i resten av det här området har jag i år klippt ner nästan ända till marken. De kommer nu med nya gröna grenar och så småningom humlornas älsklingsblommor (vet inte var humlonra bor i år – förra året bodde de inne i den här väggen under grannens fönster). I övrigt ser det tomt ut i den här änden efter att två mirabelleträd togs bort här i höstas. DE träden stod verkligen för nära huset.

Regnet som kom idag var välkommet. Gräsmattan har sett gul och torr ut. Har spritt ut mer gräsfrö där och längs bullerplanket (där jag tidigare tog bort massvis med mossa). Det här regnet behövdes och det behövs mer. Det har varit extremt torrt en längre tid. Skönt för utelivet, men mindre bra för växtligheten.

Fortsättning följer…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar