2016-08-16

Ädelostgratinerad blomkålsgratäng med skinka eller bacon

blomkålsgratäng, cauliflowergratin
Ädelostgratinerad blomkålsgratäng. Foto: ©nini.tjader.2016
Ädelostgratinerad blomkålsgratäng är ruggigt gott, förutsatt att man gillar ädelost förståss. Senast jag ville göra något med blomkål (förutom att äta den som den är i sallad, vilket också är gott) hittade jag det här enkla receptet. Allt i ett i samma form.

Ingredienser för 2 portioner

• Ett litet färskt blomkålshuvud
• En liten (liten = tårtbitsstorlek à la Kvibille) bit Ädelost (valfri sort)
• 1-2 dl grädde
• Finstrimlad skinka, eller kokt skinka, eller ett paket bacon

blomkålsgratäng, cauliflowergratin
Ädelostgratinerad blomkålsgratäng. Foto. ©nini.tjader.2016

Gör så här:

• Sätt ugnen på 225°C
• Skölj och fördela blomkålen i mindre buketter som du lägger i en ugnsform (osmord). Ju mindre buketter, desto snabbare går tillagningen.
• Salta försiktigt – övriga ingredienser ger sälta – och strö över lite svartpeppar.
• Klipp baconet (eller skinkan) i mindre bitar och fördela över blomkålen.
• Smula över ädelosten.
• Häll över grädden.
• Tillaga i cirka 30 minuter. Håll koll på att blomkålen mjuknat och att osten fått fin färg.

Servera med en grönsallad med tomater.

blomkålsgratäng, cauliflowergratin
Ädelostgratinerad blomkålsgratäng. Foto. ©nini.tjader.2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar