2018-03-20

Tumvantar med många fel

Tumvantar, 2018-03-19 Foto: ©nini.tjader.2018
Jag har precis stickat klart ett par tumvantar. De är fulla med fel, men de är trots det helt användbara. Om man ser felen eller inte beror på hur bilden av vantarna tagits.

Tumvantar, 2018-03-19. Foto: ©nini.tjader.2018
Jag har stickat vantar förr, men framför allt fingerlösa vantar med halva tummar i höstas. Annars var det länge sedan jag gjorde ett par tumvantar.

Tumvantar 2018-03-19. Foto: ©nini.tjader.2018
De här är en test-stickning. Jag ville lära mig lettisk fläta (randen som går tvärs över mudden) som ajg bara sett på bild och aldrig gjort tidigare, och jag ville testa på tflerfärgsstickning efter att inte ha stickat flerfärgat på väldigt många år.

Jag hade inget mönster utan stickade efter eget huvud. Maskantal googlade jag mig till.

Tumvantar 2018-03-19. Foto: ©nini.tjader.2018
Vänster vante startade jag med 52 maskor. Höger vante med 56 maskor. 56 maskor är bättre. Storleksskillnaden på bredden syns inte på bild men känns på handen med vantarna på. Jag rekommenderar 56 maskor, både på mudd och upp på vanten för ett normaltjockt garn och stickor nummer 3.

Jag använde garnet Novita 7 Bröder och strumpstickor nummer 3. Jag stickar inte med s.k. magic loop. Tacka vet jag strumpstickor.

Muddens början. Foto: ©nini.tjader.2018
Jag lade upp maskorna med varannan vit, varannan blå. Stickade sedan ett varv rätstickning, också varannan vit, varannan blå ovanpå motsvarande upplagda maskor.

Därefter följde den lettiska flätan. Knepig att göra eftersom det var första gången jag prövade att göra den. Jag googlade mig till hur man gör den och jag tittade också på diverse Youtube filmer för tekniken.

I princip görs den lettiska flätan så här:

När maskorna lagts upp, varannan färg i olika färg, och första varvet stickats varannan maska med ena färgen och varannan maska med den andra färgen, samma färg ovanför samma färg i uppläggningen, så görs två varv som bildar flätan.

Varv 1: Ha garnet på framsidan av arbetet och sticka flätan med aviga maskor, samma färg över samma färg. För varje maska ta garnet varje gång UNDER det garn du just stickat med.

Varv 2: Gör på samma sätt som på varv 12, men ha ta garnet åt andra hållet, dvs ÖVER det garn du just stickat med.

Det här blir flätan. Det är bökigt och lätt att det blir fel. Jag fick repa upp flera gånger och göra om första gången jag provade tekniken. Men jag fick det att fungera till sist. Det handlar mycket om att vara koncentrerad och konsekvent, dvs att hela varvet ta garnet åt rätt håll.

Min högra vante (vante nummer 2) fick två lettiska flätor nedtill på mudden… Mest för att jag ville träna på tekniken.

Tumvante på G. Foto: ©nini.tjader.2018
Efter den första lettiska flätan gjorde jag mudden med slätstickning och varannan maska i den ena färgen och varannan i den andra färgen. Eftersom sån här sorts stickning blir ganska stum gjorde jag inte resårstickning på mudden utan höll den slät. En del gör resårstickning här med varannan rät, varannan avig, men det känns som överflödigt eftersom man ändå inte får någon resåreffekt i mudden. Men det kan ju vara dekorativt.

Tumvante på G. Foto: ©nini.tjader.2018
Efter mudden gjorde jag ytterligare en lettisk fläta som avslutning på mudden.

Därefter övergick jag till själva vantens övre del. Jag stickade varannan vit, varannan blå på vantens baksida (handflatans sida) och två vita, två blå, förskjutna med en maska åt ena hållet på vantens översida.

Tumvante på G. Foto: ©nini.tjader.2018
Jag stickade ett par varv ovanför muddens avslutande lettiska fläta innan jag började öka för tumkilen. (Kom ihåg att göra tummen åt andra hållet på vante nummer två).

Jag gillar inte tummar som är gjorda som en  öppning på vanten och inte har något extra utrymme. Jag vill ha en tumkil. Det finns många olika sätt att göra den på men jag jag ökade helt enkelt en maska åt varje håll från fram- och baksida av vanten. Jag gjorde det varje varv. Borde ha gjort det vartannat varav vet jag nu… När tumkilen är lagom bred och lagom lång, häng av tummens maskor på antingen en tråd eller på två stora säkerhetsnålar (finns särskilda för stickning) eller liknande.

Tumvantar på G. Foto: ©nini.tjader.2018
När vanten är av önskad längd (dvs upp till och med lillfingrets topp) påbörjas minskningarna för toppen. Jag gjorde som på sockor dvs stickade ihop 2 maskor vid varje sida av kantmaskan mellan fram- och baksida, vartannat varv, och sen varje varv de sista varven tills det återstår 4 maskor på framsida och 4 maskor på baksida. Tag av tråden och drag den genom maskorna och in på insidan av vanten där du sedan fäster dem ordentligt.

Sticka sedan tummen på de maskor du hängt av för den och lägg upp ett par extra maskor i det hål som som bildas mellan framsida och baksida. Jag använder tre strumpstickor för att sticka tummen. Jag stickade hela tummen med varannan maska blått, varannan vit. Mät längden på den hand som ska använda vanten. När den är tillräckligt lång, avmaska genom att sticka ihop maskorna två och två på ett varav (eller mer om det behövs). Ta av garnet och dra det genom de sista maskorna och in på insidan av vanten där du sedan fäster dem.

Vänd vanten ut och in och fäst alla garnändar.

Sticka ytterligare en vante. Den här gången med tummen åt andra hållet.

Färdiga tumvantar. Foto: ©nini.tjader.2018

Mina två vantar är olika. Den vänstra är stickad på 52 maskor, den högra på 56. Båda tummarna är för breda och i kortaste laget, men de fungerar ändå även om tummen borde varit smalare och mer avskiljd från själva vanten. De båda tummarna har dessutom olika bredd. Den ena vanten har en lettisk fläta längst ner på mudden, den andra två. Den med två är den jag gjorde sist. Lade till en till lettisk fläta för att jag ville få bättre kläm på hur man gör den. Muddens ränder förskjuts en maska åt sidan en bit upp. Det är inte ett fel. Det är fullt medvetet för att få lite variation. Toppen på vantarna är långt ifrån perfekt mönstermässigt. Högervantens topp blev dessutom aningen längre än vänstervantens och lite spetsigare.

Apropos två-ändsstickning hittade jag bra beskrivningar här hos Hemslöjd Handarbetaren.

Nästa gång blir det bättre… De går i alla fall att använda och de är skönt varma tack vare att det är flerfärgsstickat. Det blir ju dubbelt garn i dem med en tekniken. Än är inte kylan och vintern slut… Nu ska jag sticka en kofta i tjockt isländskt garn. Inga mönster. Stickor 6,5 som omväxling.

Färdiga tumvantar. Foto: ©nini.tjader.2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar